Menu
2023-04-19 12:14:16
3 dk okuma süresi
Başarılarımızı Dışsallaştırıp Olumsuzlukları İçselleştirmek

Başarılarımızı Dışsallaştırıp Olumsuzlukları İçselleştirmek


Başarılarımızın ne kadar farkındayız ? Kendimizi ne kadar takdir ediyoruz? 


Hayatın koşturması içerisinde bazen neleri başardığımızı gözden kaçırıyoruz. Yapmamız gerekenlere veya yapamadıklarımıza o kadar çok odaklanıyoruz ki yaptıklarımız kaybolup gidiyor. 


Hatta bazen başarılarımızı dışsallaştırıyoruz:

“Herkes yapabilirdi, çok çaba sarf etmedim, kolaydı, akış öyle gerçekleşti, şansım yaver gitti, hayat oraya sürükledi…” gibi birçok cümle söylüyoruz. Yapabildiğimiz durumları basitleştirip görmezden geliyoruz. 


Hayır! Sen başardın, nasıl olursa olsun bir hedef koydun ve ona ulaştın. Bu senin başarın. 


Özgüven kazanmak için yapılabilecek birçok şey var. Peki ya özgüveni kaybetmemek için yapılabilecekler? Özgüvenimizi yavaşça ve zamanla zedeleyecek şeylerden biri başarılarımızı görmezden gelmektir. Size göre basit olan ama yapmanızın şart olduğu durumları düşünün. Örneğin; sabah erken kalkıp işe veya okula gitmek. Bu sizin için çok basit ve rutine dönmüş olabilir. Fakat bu yine de bir başarıdır, bunu rutine döndürebilmek de bir başarıdır.


Yapabildiklerinizi görmeye çalışın!


Başarılarımızı bu kadar görmezden gelirken yaşanan her olumsuz olayın sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Bu durum, zaten zayıflamaya başlayan özgüvenimize bir çelme daha takıyor. Bizimle çok ilgisi olmayan durumları kişisel algılayabiliyoruz. 


Yaşanan olumsuzlukları içselleştiriyoruz.

Herkesin düşük aldığı, gerçekten zor bir sınavda “Çalışıyorum olmuyor, ben başarısızın tekiyim.” diye düşünebiliyoruz. Geç kalan otobüsü beklerken “Ben şanssız biriyim, hep benim başıma geliyor böyle şeyler.” diyerek söylenebiliyoruz. Yapabildiklerimizi görmezden gelirken yapamadıklarımızı kendi başarısızlığımız olarak görüyoruz. Günün sonunda özgüvenimiz zedelenmiş, ruhsal olarak çökmüş hissedebiliyoruz. 


Bugün başarılarını görüp kendini takdir etmeye, sorumlusu olmadığın başarısızlıklarını görmezden gelmeye ne dersin?


Belki bu senin için çok zor görünebilir ama denemek için bir adım atmaktan kimseye zarar gelmez. Eğer tüm denemelerine rağmen hâlâ başarılarını görmezden geliyor ve kendini düzenli olarak suçlu hissediyorsan bir terapi desteği alabilirsin. 


Unutma, adım atmak senden bir şey eksiltmez. Dene, yanıl, tekrar dene, tekrar yanıl. Taa ki bir şeyler değişene kadar


Psikolojik Danışman Gizem Küçükkaya