BEDEN ALGISI
Kendini Güzel Hissetmenin Yolu Nedir?
Merhaba çirkin ördek yavrusu. Kendinde hep kusur arıyorsun değil mi? Kaşlarım kalkık olsa, dudaklarım biraz daha kalın olsa, burnum daha küçük, gözlerim daha büyük olsa saçlarım gürleşse, düzse kıvırcık olsa, kıvırcıksa düz olsa… Saymakla bitmez değil mi ? Değiştirmekle biter mi ? Değiştirdiğinde kendinde kusur arayışın bitti mi ?
Estetik yaptıran bazı kadınlarda kısa bir tatmin süresi yaşadıktan sonra farklı kusur arayışlarının başladığı görülür. Yapılan estetiklerin ardı arkası kesilmeyebilir. Hatta bir estetik bağımlılığı dahi oluşabilir. Bu estetik yaptıran herkes için geçerli değildir tabii ki. Peki kimler için geçerlidir? Vücut dismorfobi bozukluğu yani beden algısı bozukluğu olan kişiler için geçerlidir.
Vücut Dismorfobi Bozukluğu / Beden Algısı Bozukluğu
Vücut dismorfobi bozukluğu genetik, çevresel etmenler, düşük özgüven ve diğer psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu bozukluğa sahip bireyler kendi bedenlerinde hep bir kusur ararlar, kusur sayılmayacak şeyleri bile kusur olarak görebilirler. Minik kusurları zihinlerinde büyüterek çok çirkin göründüklerini düşünürler. Bu düşünceler hayatlarını aksatacak kadar yoğun olabilir.
Diğer yandan bu bozukluğa sahip diyemeyeceğimiz fakat olumsuz beden algısı oluşan bir kesim de vardır. Sosyal medyanın, magazinin, küreselleşen dünyanın güzellik dayatması ile birçok insanın kendisine ilişkin algısı zarar gördü. Medyanın dayattığı hokka burun, köfte dudak, ceylan göz, büyük meme, ince bel, kaslı vücut zamanla herkesin istediği şeyler hâline geldi. “Güzel nedir?” sorusunun cevabını birileri yazmıştı çoktan. Daha sonra bu güzellik kavramına uymayan insanlar kendini çirkin hissetmeye başladı. Olumsuz beden algısı gittikçe daha da yaygın bir kavram haline geldi.
Peki Ya Beden Algısı Nedir?
Beden algısı kişinin kendini görme biçimidir. Bedenimiz hakkında hissettiğimiz olumlu veya olumsuz duygular beden algımızı belirler. Olumlu beden algısına sahip olmak için toplumun güzellik algısına uyum sağlamaya gerek yoktur. Olumlu beden algısına sahip bireyler kendileriyle barışık, öz sevgi ve öz şevkat duyguları gelişmiş bireylerdir. Hayatlarının diğer alanlarında da daha huzurlu hissederler. Olumsuz beden algısına sahip kişiler ise toplumun güzellik algısına uysa dahi kendini beğenmeyebilir. Öncelikli olarak kendi bedenleriyle barışık değillerdir. Bu hayatlarının diğer alanlarına da yansıyabilir. Daha çekingen, daha kaygılı davranabilirler.
Beden algısının olumsuz olmasındaki tek etmen aslında medya değildir. Beden algısında aile tutumları, genetik etmenler, travmatik yaşantılar gibi birçok farklı durum da etkilidir.
Olumlu Beden Algısı İçin:
- Kendinizi objektif bir gözle değerlendirmeye çalışabilirsiniz.
- Kendinize karşı eleştirel davrandığınızı fark edip bu sesi olumlu bir sese dönüştürebilirsiniz.
- Özsevgi ve özşevkat duygularınızı geliştirecek aktivitelere yönelebilirsiniz.
- Çevrenizde size karşı eleştirel davranan insanlarla aranıza mesafe koyabilirsiniz.
- Profesyonel bir destek alabilirsiniz.
Yazımı daha önce okuduğum çok beğendiğim bir sözle sonlandırmak istiyorum:
Güzelliği bulmak için tüm dünyayı dolaşsak da onu içimizde taşımıyorsak asla bulamayız.
(Ralph Waldo Emerson)
-Psikolojik Danışman Gizem Küçükkaya