Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk bilinenin aksine oldukça riskli ve ciddi bir hastalıktır. Manik depresif bozukluk olarak da bilinen bu hastalık kişinin ruh halini, enerjisini ve yaşama isteğini etkileyen psikolojik bir hastalıktır. Tam olarak davranışlarını ne siz ne de kendileri belirleyebilirler. Gün içerisinde oldukça neşeli dururken bir anda üzgün ve içine kapanık bir ruh haline girebilirler. Gün içerisinde çok fazla duyguyu ardı ardına yaşayabilirler. Gün içerisinde yaşadıkları tüm duyguyu ise en uç noktasında hissetmektedirler. Az ya da tam kıvamında duygu halinde olmazlar kısacası. Bu yüzden doğru tanı ve tedavi bipolar bozukluğuna sahip kişiler için çok büyük önem taşır.
Bipolar bozukluk genel olarak ruh halinde ani değişim olarak bilinir. Mesela sabah uyandıklarında neşe saçan, mutlu ve aşırı pozitif biri olurken akşama doğru bir anda negatif, depresyonda ve karamsar kişiler olabilirler. Bu durumda en risklisi ise bu duyguları yaşarken tam kıvamında yaşayamazlar. Ya aşırı mutlu olurlar ya da aşırı derecede depresyonda. Duygularını aşırı dipte yaşamak ise kişilere ekstra zarar verebilmektedir. Kişi kötü ruh halinde iken yanında biri yoksa eğer intihara teşebbüs edebilir ve kendine ciddi miktarda zarar verebilir. Bu duygu durum atakları hastalığın ilerleyiş seviyesine göre değişebilmektedir. Bipoların en başında olan kişi ataklarını ayda yılda bir geçirirler. Ayrıca atak geçirecekleri zamanı önceden sezebilirler. Fakat hastalık ilerlemişse ataklar sürekli olur ve kişi atak geçireceğini fark edemez hale gelir.
Bipolar Bozukluk Neden ve Nasıl Oluşur?
Manik-depresif bozukluk yani bipolar bozukluk neden oluşur kesin bir bilgi tabii ki yoktur. Fakat bipolar bozukluğuna sahip olan bireylerin genel olarak gen aktarımlarına bakıldığı zaman bu rahatsızlık genetik diyebilmemiz mümkün. Doğuştan olabileceği gibi yaşanılan travmalara bağlı olarak da meydana gelebilir. Sadece genetik ve travma sebebiyetiyle değil aynı şekilde de beyindeki kimyasal dengesizlik yüzünden de bipolar bozukluk görünebilir. Beynin fonksiyonlarını kontrol eden nörotransmiterlerde dengesizlik var ise bipolar bozukluğu semptomları görülebilir. Neden olursa olsun bipolar bozukluk hem hasta için hem de çevresinde ki bireyler için oldukça riskli ve kontrol edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Bipolar bozukluğuna sahip kişiler duyguları çok uçta yaşarlar. Bu yüzden bu rahatsızlığa sahip olduklarını fark edemezler. Kendilerini kontrol etmekte zorlandıkları gibi aynı şekilde de atak durumunda olduğunu anlayamazlar. Atak bittikten sonrasında neler yaşadığını fark eder ve bu yaşadıkları ona saçma gelmeye başlayabilir. Çoğu bipolar bozukluğuna sahip bireyler kendilerinden şüphelenmemektedir. Bu yüzden eğer bir tanıdığınızda ya da yakınınızda bipolar olduğundan şüpheleniyorsanız bunu uygun bir dille ona ya da başka bir yakınına söylemelisiniz. Erken teşhis sayesinde hareketlerini ve kendini kolay bir şekilde kontrol edebilir. Hastalığı çok fazla ilerlemeden tedavisini olabilir ve kendine daha hızlı gelir.
Bipolar Bozukluk İçin Tedavi Yöntemleri
Bipolar bozukluğuna sahip olan kişilerin tanısını doğru koyabilmek için kişiyi atak döneminde izlemek gereklidir. Bu davranışlarına göre hangi evrede olduğunu anlaşılır ve buna göre tedavi için uygun yol bulunur. Bipolar bozuklukta atak dönemlerini engellemek için duygu kontrol hapları kullanılmaktadır. Bu haplar sayesinde hasta atak yaşamaz, yaşarsa bile daha kolay atlatabilir. İlaç sayesinde ataklardan kurtulan hasta ilaç kullanmak istemeyebilir. Online psikolog sayesinde bipolara sahip bireyler doktorları ile iletişime girebilir ve tekrardan ilaca sıcak bakmak isterler. Bipolar bozukluğunda hasta bakımı oldukça önemlidir. Bu yüzden her zaman sizin yanınızda olan ve sıkıntılarınızı atmakta yardımcı olacak psikolog bulmalısınız.