Menu
2022-12-09 23:19:54
3 dk okuma süresi
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

Borderline Kişilik Bozukluğu; ruh halindeki dengesizliklere, dürtüselliklere ve yakın ilişkilerde istikrasızlıklara sebep olan istenmeyen ruhsal sağlık durumudur. Yoğun bir terk edilme korkusuna sahip Borderline Kişilik Bozukluğu görülen bireyler, öfkelerini kontrol etmekte zorluk çekebilirler. Ayrıca, tehlikeli ve dikkatsiz araç kullanma ve kendilerine zarar verme gibi davranışlar sergileyebilirler.
Borderline Kişilik Bozukluğu; dramatik, düzensiz, esnek olmayan ve yaygın olarak sosyal sorunlara yol açan uzun süreli işlevsiz davranış kalıpları içeren kişilik bozuklukları grubundadır. Ek olarak, Borderline Kişilik Bozukluğu geç fark edilebilir. Travma sonrası stres bozukluğu veya depresyon gibi diğer ruhsal hastalıklarla aynı belirtilere ve semptomlara sahip olabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu ile Bipolar Bozukluk Arasındaki Fark Nedir?

Bipolar Bozukluk görülen bireylerde de ruh hallerinde ani değişiklikler ve davranışlarda dengesizlikler görülebilmektedir. Fakat Borderline Kişilik Bozukluğundan farklıdır. Bipolar Bozukluğunda ruh halleri daha uzun süreli ve daha az tepkisel görülürken; Borderline Kişilik Bozukluğunda diğer bireylerle iletişim kurarken yaşanılan stres sonucu ruh halinde ve davranışta hızlı bir şekilde değişme görülür.

Borderline Kişilik Bozukluğu Hangi Bireylerde Görülür?

Borderline Kişilik Bozukluğu, 18 yaş üstü bireylerde görülür. Genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan BKB; anksiyete, depresyon veya yeme bozuklukları yaşayan bireylerde daha sık görülebilir. Ailede uzmanlar tarafından Borderline Kişilik Bozukluğu teşhisi yapılmış bireyin de bulunması sebep olabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Borderline Kişilik Bozukluğunun belirti ve semptomları rahatsız edici olay veya stresli bir deneyim sonucu tetiklenebilir. Zaman içerisinde semptomları azalabilir ya da şiddetli bir hâle gelebilir. Başlıca Borderline Kişilik Bozukluğu semptomları ve belirtileri:

  • Terk edilme korkusu: Borderline Kişilik Bozukluğu görülen bireylerin yalnız olmaktan rahatsızlık duydukları görülebilir. Terk edildiklerini veya ihmal edildiklerini hissettikleri zaman yoğun bir şekilde öfke hissedebilirler.
  • Dengesiz ilişkiler: Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler, diğer bireylere olan duygu ve görüşlerini ani bir şekilde değiştirdikleri için zorluklar yaşayabilirler. Arkadaşlıkları, evlilikleri veya aile bireyleriyle olan ilişkileri dengesizdir.
  • Kararsız benlik duygusu: Borderline Kişilik Bozukluğu ile mücadele içerisinde olan bireyler çarpık bir benlik imajına sahip olabilir. Sıklıkla utanma ve suçluluk duygusu hisseden bu bireyler kendilerini kötü bir şekilde görebilirler. Hayat görüşlerini, fikirlerini, planlarını ve kariyerlerini aniden ve dramatik bir şekilde değiştirebilirler. BKB görülen bireyler kendi kendilerini sabote etmeye eğilimli olabilirler.
  • Ruh halindeki değişiklikler: Borderline Kişilik Bozukluğu görülen bireyler; öfke, korku, endişe, nefret, üzüntü ve sevgi gibi duyguları ölçüsüz bir şekilde yaşayabilirler. Ayrıca, duygudurumlarında dalgalanmalar görülür.
  • Tehlikeli davranışlar: Dikkatsiz araç kullanımı, alkol ve madde bağımlılığı, kavga etmek veya aşırı yemek gibi davranışlar BKB’de görülür.
  • İntihar düşüncesi ve teşebbüsü: Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler, terk edilme veya hayal kırıklığı sonucu kendilerine zarar verebilir veya intihar teşebbüsünde bulunabilir. Değersizlik duygusu yaşarlar ve üzgün hissedebilirler.
  • Paranoid düşünceler: Stres tarafından tetiklenen bazı dönemlerde bireyler halüsinasyonlar görebilir ve paranoid düşüncelerle karşı karşıya kalabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Borderline Kişilik Bozukluğu bireylerde; çocukluk çağında yaşanılan istismar ve travma sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca, genetik ve beyin fonksiyonlarının çalışma durumu da BKB sebepleri arasındadır.18 yaş sonrası, uzmanlar tarafından semptomlar ve belirtiler yardımıyla yapılan fiziksek muayeneler ve psikolojik testler sonucu Borderline Kişilik Bozukluğu tespit edilir. Konuşma terapisi ve psikiyatrik ilaçlar ile tedavi edilebilir. Kartal Psikolog randevuları alarak Borderline Kişilik Bozukluğu tedavisi sürecine başlayabilirsiniz.