Menu
2023-02-22 12:03:39
2 dk okuma süresi
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Çocuklarda dikkat eksikliği, çocuk ve ergenlerde görülen davranışsal ve ruhsal bir hastalıktır. Dikkat eksikliği, dürtüsel davranışlar, öz kontrol eksikliği ve hiperaktivite ile kendini gösterir. Toplumdaki yaygınlığı çocuklarda %8, ergenlerde ise %6'dır. Genellikle bir çocukluk hastalığı olarak kabul edilir. Yetişkinlerde ise bu durumun görülme olasılığı %4'tür. Hiperaktivite bu sendromun önemli bir parçasıdır. Ancak sadece dikkat eksikliği durumu da çok yaygındır. Çocuklarda DEHB varlığında tanı daha kolay konulabilmektedir. Fakat genel olarak DEHB olan hastalarda tanı geç konulur. Dikkat eksikliği bozukluğu olan birçok çocuk, hastalığından habersiz bir hayat yaşar. Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılarak, beynin anatomik yapısı ve işlevindeki bozukluklar keşfedilmiştir. Özellikle ilgili beyin bölgelerinde, diğerlerine kıyasla fonksiyonel bozulma ve daralma gözlenmiştir. Ayrıca, kalıtım da hastalığın nedeninin bir parçasıdır. Ebeveynleri DEHB olan çocukların DEHB geliştirme olasılığı diğer popülasyonlara göre daha fazladır. Erken doğum ve şiddetli kafa travması DEHB'nin bazı nedenleri olarak tanımlanmıştır. Hamilelik sırasında alkol ve tütün içmenin de DEHB'ye neden olduğu kaydedilmiştir.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri arasında en yaygın olanı düşük okul başarısıdır. Bu açıdan çocuklar derslerine konsantre olamazlar. Dikkat eksikliği bozukluğu olan kişiler ayrıntılara dikkat etmezler. Ayrıca kurallara uyum sağlayamazlar ve organizasyon sorunları yaşarlar. Bunun yanı sıra bu çocukların dikkatleri kolayca dağılır. Dikkat eksikliği olan çocuklar, uzun süre hareketsiz oturamaz. Aynı zamanda bu kişiler çok konuşurlar ve çok hareketli davranırlar. Bu açıdan koşmayı, zıplamayı ve bir yerlere tırmanmayı severler. Sendromun en belirgin semptomlarından biri olan dürtüselliktir. Bu durum bireyi veya o davranışın sonuçlarını düşünmeden ani davranış olarak kendini gösterir. Çocuklar için okulda sabırsız olmak, aniden bir arkadaşının oyuncağını çalmak, çok konuşmak veya bağırmak gibi durumlar vardır.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Dikkat eksikliği bozukluğu teşhisi konan bir çocuğun tedavisi, yaşına, cinsiyetine ve önceden var olan diğer koşullara göre düzenlenir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu karşısında çeşitli tedaviler kullanılabilir. Hem ilaçlı hem de ilaçsız tedaviyi içeren dikkat eksikliği bozukluğu için iki tedavi genellikle birlikte kullanılır. Egzersiz ve zihinsel sağlık, ilaçsız tedavide önemli bir rol oynamaktadır. Bir tür psikolojik destek olan terapi de sürecin tamamına uygulanabilir. Bir çocuğun ilaçsız tedavisi, ebeveyn eğitimi ve çocuğun aldığı tedavi ve eğitimi gerektirir. Aile tedaviyi anlamalı ve sabırlı olmalıdır. Çocuğunuzun davranışının kötülükten değil, hastalıktan kaynaklandığını unutmamanız önemlidir. Bununla birlikte, doktorlar dikkat eksikliği tedavisine yardımcı olmak için bazı ilaçlar reçete edebilir. İlaçları düzenli ve önerilen şekilde almanın yanı sıra, ailenin tedavi yoluyla düzenli olarak doktorla iletişim halinde olması önemlidir. Böylelikle çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi daha etkili bir hale gelmektedir.