Menu
2023-02-24 13:02:16
2 dk okuma süresi
ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI DİSFOZOBİ

ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI DİSFOZOBİ

Bursa'da yaşanmış bir olayın toplumda geniş bir yankı uyandırmasıyla beraber çöp evlerin nasıl bu hale geldiği ile ilgili sorular da merak konusu oldu. Peki çöp ev olarak sonuçlanan çöp biriktirme hastalığı olarak bilinen literatürde ise ''Dispozofobi'' olarak yer bulan bu durum nedir ve nasıl ortaya çıkıyor?

ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI (DİSFOZOBİ) NEDİR? DİSPOZOFOBİ NE DEMEK?

Çöp Biriktirme Hastalığı Dispozofobi toplumda istifçilik ya da çöp toplama hastalığı olarak bilinmektedir. Çöp Biriktirme Dispozofobi, her toplumda görülebilen bir durumdur. Dispozofobi' en büyük belirti eski veya yeni hiçbir eşyayı, bu bir çöp dahi olsa atamamak veya verememektir. Bunun neticesinde yaşanılan sonuç, ev içinde hareket etmeyi kısıtlayacak dereceye getirmektedir.

ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI DİSPOZOFOBİ NEDENLERİ NELERDİR? DİSPOZOFOBİ HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Bu durum farklı kuramcıların bakış açılarına göre değişiklik göstermesine karşılık Psikanalitik ekol’ün kurucusu Sigmund Freud ve nesne ilişkileri kuramcılarına göre bu durumu anlayabilmek için biraz daha kimliğimizin ve kişiliğimizin temel yapısının oluştuğu; tıpkı bir binanın temeli gibi olan döneme, ordan da ''Tuvalet Eğitimi'' dönemine gitmemiz gerekiyor. Kabaca 2 yaş... Hayal edin çocuğunuza tuvalet eğitimi verme sürecinizi... Tuvalet eğitimine karar verilmesiyle beraber hasbelkader o zamana kadar belki de yeteri kadar ilgilenilmeyen bir çocuğa ''Hadi oğlum, canım kızım yap tuvaletini'' diye ısrar eden bir bakım veren. Tuvaletini yaptıktan sonra da sevgisini çeken bir bakım veren. Çocuk bu süreçte öğreneceği ilişki; ''Benim içimde çok değerli, çok önemli bir şey var. Ben bunu içimde tuttukça bakım verenimin ilgisini ve sevgisini alıyorum. Bıraktıktan sonra bakım verenim ilgi ve sevgisini geri çekiyor. Demek ki içimdekini ne kadar çok tutarsam o kadar ilgi ve sevgi alabilirim'' şeklinde olmaktadır. Yetişkinlik hayatımıza yansıması ise bana ait olan bir parçayı, nesneyi ne kadar çok tutarsam ve vermezsem o kadar çok sevilirim şeklinde olmaktadır. Bu tablo çok sık tekrar edildiği takdirde ise çöp de dahi olsa kendinin olanı başkasına vermek istemezler. Çünkü verdiklerinde içsel olarak sevilmeyeceğine dair bir korku oluşur.

ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI DİSPOZOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eski kıyafetler, gazete – dergiler, şişeler, faturalar, kağıtlar hatta kullandıkları eşyaların ambalajları gibi başka insanlara gereksiz görünen pek çok şeyi biriktirmek ya da atamamak, kişinin evinin yaşamaya uygun olmayacak kadar dağınık olması, pislenmesi şeklinde kendini gösteren bir durumdur.

ÇÖP BİRİKTİRME HASTALIĞI DİSPOZOFOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle bireyin yaşamış olduğu duruma ilişkin davranışlarının farkına varabilmesi ve hayatının işlevselleğini bozacak bir noktada olup destek almaya istekli olması en önemli koşuldur. Çözüm noktasında psikiyatrlar/psikiyatristler ilaç tedavisine başvurabilirlerken, bu konuda çeşitli terapi ekolleri psikoterapi alanında olumlu sonuçlar verebilmektedir. Eğer siz de kendinizde böyle bir rahatsızlığın olduğundan şüpheleniyorsanız uzmana başvurabilirsiniz.