Depresyon Nedir? Öne Çıkan Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Can sıkıntısı veya kendinizi mutsuz hissetme halinden daha fazlasına sahipseniz depresyonda olma ihtimaliniz yükselir. Bazı günler ve bazı durumlardan dolayı yaşadığınız üzüntüler hayat akışının kaçınılmaz bir sonucu olarak karşınıza çıkabilir. Ancak üzüntülü ruh halinin uzun sürmesi ve karamsarlık gibi negatif duyguların hayatınızı olumsuz şekilde etkilemeye başlaması majör depresif bozukluk (depresyon) olabilir.
Depresyon Nedir?
Depresyon; his, düşünce ve davranışlar üzerinde negatif tesiri olan rahatsızlıklar arasında yer alır. Kişide motivasyon eksikliğine, değersizlik gibi hislere, mutsuzluk ve suçluluk duygularına yol açar. Ayrıca bazı kişilerde ölüme başvurma gibi ileri derecede negatif davranışlara neden olabilir. Ruhsal çöküntü halinin depresyon olarak nitelendirilmesi için en az iki hafta sürmesi gerekir. Diğer bir ifadeyle gündelik hayatın parçası birkaç günlük sıkıntı veya yaşanılan motivasyon eksikliklerinden kaynaklı stres depresyon değildir. Kişi depresyona girdiği zaman önceki haline göre işlevselliğinde bir düşüş meydana gelir.
Depresyon Neden Meydana Gelir?
Depresyonun temel sebeplerinden birinin yaşanılan travma sonucunda beyin kimyasında meydana gelen değişimler olduğu sanılmakta. Özellikle insan iradesini yöneten frontal lob bölgesinde oluşan bozulma ile düşünce sisteminden inançlara, duygusal durumdan hedeflere kadar bir dizi işlevlerde değişkenlikler oluşur. Bu duruma neden olan şey, ani ve şok etkisi yaratan bir olay olabilir. Örneğin, kişinin annesini veya eşini kaybetmesi, işsizlik veya uyuşturucu bağımlılığı gibi durumlarda depresyonla sonuçlanabilir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Depresyonu klasik üzüntülerden veya geçici endişe halinden ayırt etmenin yolu ona özel belirtiler hakkında fikir sahibi olmanızdır. Bu bakımdan depresyon yaşayan bir kişide gözlemlenebilecek bazı semptomlar şöyle:
- Üzgün ve sıkıntılı ruh halindeki ısrar ve süreklilik. Ayrıca kişi günlük işlerine karşı ilgisiz duyar ve motivasyon kaybı yaşar.
- İştahta yaşanan değişiklikler. Bu iki türlü de olabilir. Bazıları daha fazla yeme eğiliminde olur. Bazıları, daha az gıda tüketir.
- Aşırı şekilde uyuma da depresyon belirtisidir. Sürekli uykuda kalma isteği, günlük hayattaki mutsuzluktan kaçmak istemenin bir sonucudur.
- Konuşma ve hareketlerde yavaşlama.
- En çok yaşanan ruh hali değişimleri arasında kendini değersiz ve suçlu hissetme ön planda olur.
- İntihar eğilimi söz konusu olabilir.
- Karar alma veya kararlarını uygulamada zorluk yaşar.
Depresyonun öne çıkan belirtileri bunlardır. Bu belirtilerin en az 2 hafta sürmesi gerekir. Kısa süreli yaşanan huzursuzluklar, depresyon olarak değerlendirilmez. Ayrıca süre uzadıkça belirtiler daha da ağırlaşır. Kişinin gündelik yaşamındaki bozulma dışarıdan rahatça gözlemlenebilir.
Depresyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Depresyonla ilgili tanı ve teşhis konulduktan sonra ilaç ve psikoterapi yöntemleri birlikte uygulanabilir. Bazı hastalar için ilaç tedavisine gerek olmadığı kanısına varılırsa sadece psikoterapi yöntemi ile tedaviye başlanır. Bu süreçte, konuşma terapisi ile birlikte bilişsel davranışçı terapi yöntemine başvurulabilir. BDT ile kişinin bozulan beyin kimyasının dengelenmesi adına terapiler uygulanır. Kişiye kendisini kötü hissettiren düşünce ve fikirlerini terk etmesini kolaylaştıran çalışmalar yapılır. Ayrıca olumlu telkin yöntemleri kullanılarak pozitif düşünceler geliştirmesine yardımcı olunur.
Pendik Psikolog Merkezi ile Depresyonu Yenin!
Pendik psikolog ekibi tarafından yürütülen başarılı psikoterapi yöntemleri ile depresif ruh haline karşı sonuç veren terapi uygulanır. Bilimsel verilere dayalı şekilde gerçekleşen BDT yöntemi ve bunun yanı sıra konuşma terapisi ile depresyon sürecinde yaşanılan negatif süreç tersine çevrilir. Daha güçlü benlik inşa etme süreciyle kişinin hayattaki olumsuzluklara karşı direnci güçlendirilerek kendini tekrar eden bir depresif ruh halinin önüne geçilmesine yardımcı olunur.