Menu
2023-12-08 09:04:37
3 dk okuma süresi
Depresyon Testi Nasıl Yapılır

Depresyon Testi Nasıl Yapılır

Depresyon nasıl testi yapılır bakıldığı takdirde geçmişinin 1961’lere dayandığı görülmektedir. Belirli sorulardan oluşan test depresyona dair belirtileri gözler önüne sermektedir. Geliştirildiği tarihten günümüze dek farklı özellikler kazandırılmıştır. Ölçücü olması noktasında oldukça kayda değer sonuçlar vermektedir. 21 sorudan oluşmakta olan test, kişilerin duygu durumlarını test etmede önemli bir yere sahiptir. Soruların belli puanları bulunmaktadır. Bu sayede belirli değerler arasında bulunan bir sonuç alınır. Bu değerler neticesinde belirli aralıkların farklı sonuçları bulunur. Sonuçta çıkan sayı hangi kategoriye giriyorsa depresyon teşhisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Yaklaşık olarak 10 dk süren test bilgisayar üzerinden ya da yazılı olarak yapılabilmektedir. Depresyon teşhisi konulurken mutlaka bir uzman psikolog ile görüşülmesi gerekir. Gerekli analiz ve ölçümlerin yanı sıra kişinin ihtiyacı olan tedaviyi de bir uzmanın yapması gerekir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir

Depresyon belirtileri kişinin ilgi kaybı duyması ile kendisini göstermektedir. Hemen her konuda odaklanma zorluğu çeken kişi işlerinde performans düşüşü yaşayabilir. İkili ilişkilerinde zorlanmaya başlaması ile depresyon artabilir. İleriki safhalarda kişi yaşamak isteğini kendisine bulamayabilmektedir. Bu noktada ciddi bir depresyon tedavisi gerekmektedir. Hayatın yaşamaya değer olmadığı düşüncesi en önemli belirtilerden birisini oluşturmaktadır. Ruhsal bazı değişimler kişinin fiziksel etkinliğini azaltmaktadır. Örneğin en çok görülen belirtilerden birisi olan hiçbir şey yapmamak, sadece uyumak ya da yeme bozuklukları ruh halinin fiziksel olarak yansıdığı durumlardan bazıları olarak gösterilebilmektedir. Bazı kişilerde alkol bağımlılığı, uykusuzluk gibi farklı etkilerde bulunabilmektedir. Depresyonun belirtileri kişiye özel olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple teşhisi ve analizi ciddi bir şekilde yapılması gereken rahatsızlıklardan birisi olduğu vurgulanmaktadır.

Beck Depresyon Ölçeği

Beck depresyon ölçeği Aaron Beck tarafından 1961 yılında bulunmuştur. Kendini değerlendirme yoluyla cevaplanan sorulardan oluşmaktadır. BDI ölçeği olarak da bilinen depresyon ölçeği hastanın mevcut durumunu görmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda tedavi görmekte olan hastalarda yanıt alınıp alınmadığını görmek için de yapılmaktadır. Depresyon teşhisi için ayrıntılı bir anemnez gerekmektedir. Ancak doktorlar tarafından yapılması uygundur. Bu sebeple kişilerin kendi kendisine ulaşabileceği bir teşhis değildir. Tedavi sürecinde olan ya da psikolojik destek almayı düşünen kişiler mutlaka uzman yardımı almalıdır. Depresyon sürecinde uzmanlar spor ve benzer aktiviteleri tavsiye etmektedir. Yürüyüşün psikoloji üzerinde ciddi bir olumluma yetkisi bulunmaktadır. Uyku sorunlarına karşı ise kişiyi stresten uzaklaştıracak etkinlikler tavsiye edilir. Yürüyüş bunların başında gelmekle birlikte sanatsal bir aktivite ile ilgilenmek ya da sporun diğer dallarına yönelmek tavsiye edilir. Fiziksel yapılan aktivitelerin ruh hali üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple doktor hemen her hasta için bu aktiviteleri tavsiye eder. Kişinin kendisi için doğru tedaviyi bilebilmesi için bir uzman bir online psikologile konuşması gerekir. Aksi halde yanlış teşhis ve yöntemler tedavi için olumsuz etkilerde bulunabilir.