Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
DEHB, yani uzun adıyla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle çocukların okula gitmeye başladığı ilk zamanda ortaya çıkar. Çocuk genel olarak ödev yapmayı sevmez, okuldan nefret eder ve oyuncaklarıyla dahi oynarken çok çabuk sıkılır. Bu gibi keskin belirtilerle kendini gösterir. Hiperaktivite olağan dışı hareketlilik olarak tanımlanabilir. Çocuk sürekli olarak hareket etmek ister ve bir türlü yerinde duramaz. Çünkü DEHB hastalığına sahip çocuklar dikkatlerini toparlayamazlar ve sabit kalamazlar. Ayrıca arkadaş edinmek onlar için çok zor olmaktadır. Çünkü hızlı konuşurlar ve sürekli olarak başkalarının lafını keserler. Aynı zamanda diğer çocuklar DEHB sahip kişilerin enerjilerine yetişmekte oldukça büyük zorluluk yaşayabilir. Buda çocuğun içine kapanmasına ve kendi duygularını dışarıya vuramamasına neden olur.
Hiperaktivite genellikle tek başına oluşmaz. Altta yatan başka bir fiziksel ya da zihinsel sağlık durumunun belirtisidir. Bu durum çoğunlukla dikkat eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Genellikle bu sorunlarla baş eden kişiler enerjik, dikkatsiz ve maymun iştahlı olurlar. Genellikle çocuklar için konuşulsa da yetişkinlerde de bu durum sık sık yaşanır. Tedavisi kesinlikle vardır. Fakat tedaviye erkenden başlamak kesinlikle çok önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite kalıtsal bir durumdur. Hiperaktivite asla bulaşıcı değildir. Ayrıca bu sorunlarla baş eden çocuklar genellikle dürtüsel olarak hareket etmektedir. Düşünmeden anlık bir hareketle bir işe kalkışabilirler. Bu yüzden bu çocuklara ekstra dikkat etmeliyiz. Örneğin çocuğunuz keskin bir dürtüyle yolun ortasındaki topu almak için yola atlayabilir. Araba geliyor mu gelmiyor mu dikkat bile etmez. Bu yüzden çocuğunuzu dışarıda olabildiğince tek bırakmamalı ve sıklıkla kontrol etmelisiniz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Belirtileri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu sonradan kazanılmaz, doğuştan gelir. Bu yüzden erken teşhis edilebilir. Erken teşhis ise çocuğun tedavisi için oldukça önemlidir. Tedavi her ne kadar mümkünse de tedavinin kolaylığı için DEHB ilerlemeden tedaviye başlanmalıdır. Dikkat eksikliğine sahip çocuklar odaklanmada çok büyük zorlanmalar yaşarlar. Bu yüzden anlatanları dinleyemez ve derste hayal kurarlar. Eşyalarını kaybederler ve iletişim kurmakta oldukça zorlanırlar. Tüm duyguları abartılı bir şekilde dibine kadar yaşarlar. Öfkeleri, mutlulukları hep farklı boyutta olur. Ayrıca sabırsızlardır. Derste sorulara herkes parmak kaldırırken onlar direkt cevabı söyleyebilirler. Ödev yapmak için onları masaya oturtmak büyük bir eziyet olabilmektedir. Eğer çocuğunuzun DEHB sorununa sahip olduğunu düşünüyorsanız öğretmeniyle iletişime geçmelisiniz. Günün çoğu vaktini okulda geçirdiği için öğretmeninden davranışları ile ilgili bilgi alabilir ve buna bağlı olarak çocuğunuzu psikoloğa götürebilirsiniz. Eğer çocuğunuz psikoloğa gitmek istemez ve güvenli alanı olan evden çıkmaz ise online psikolog randevusu alarak iletişime geçebilirsiniz.
Tedavi Süreci
Çocuğunuzun DEHB sorununu çözmek, onun hayatını kurtarmak ile aynı şeydir. Çünkü bu sorun her ne kadar zararsız görünse de okul hayatını ve ilerde de iş hayatını derinden etkileyecek bir problemdir. Bu yüzden en doğru yöntemler ile yavaş ve emin adımlarla tedavi edilmelidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite için bir ilaç vardır. Fakat direkt olarak çocukla hiç konuşmadan, iletişime girmeden ilaç verilmemelidir. Bu soruna sahip çocuk ile doğru bir şekilde iletişime girmeli ve onların duygularını doğru bir şekilde ifade etmesi için fırsat vermeliyiz. Doğru bir iletişim kurabilmek için psikolog yardımı almalısınız. Bu konuda eğitimli olan psikologlar sayesinde çocuğunuz kendini iyi bir şekilde ifade edebilecek ve DEHB belirtileri ortadan kalkacaktır. Çocuğunuzun okul başarısı artacak ve hayat standartları daha iyi bir hal alacaktır.