Menu
2023-02-23 15:42:08
3 dk okuma süresi
Disleksi Nedir?

Disleksi Nedir?

Nörolojik bir durum olan disleksi nedir özellikle öğrenme konusunda güçlük yaşayan çocukları bulunan aileler tarafından merak edilmektedir. Okuma ve yazma konusunda fonksiyonları etkileyerek zorlaştırıcı bir konuma sahiptir. Bu nedenle rahatsızlığa sahip kişilerin daha özel şekillerde öğrenme yolculuğuna çıkması gerekmektedir. Beynin kelimeleri oluşturan seslerin algılanmasını farklı biçimde yapmasına sebep olan disleksi için mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekmektedir. Disleksiden mustarip kişiler çalışkan bireyler olmakla birlikte zekalarıyla ön plana çıkmaktadırlar. Fakat bu noktada belirli sıkıntılar bulunduğu için çalışmanın karşılığını alamama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Çünkü kelimeleri heceleme ve çözümleme konusunda zorluk barındıran rahatsızlık kişinin vaktini alarak emeğinin karşılığını yeterince alamamasına neden olabilmektedir. Özellikle ilkokul çağlarında olan hastalar bu konuda ciddi problem yaşamaktadırlar. Başarısız ya da zor olan okul hayatına ek olarak ailelerinin kendilerini anlamaması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Toplum tarafından anlaşılması güç olmakla birlikte bu konuda öğretmen ve ailelere çok büyük görev düşmektedir.

Disleksi Belirtileri

Disleksi özellikle ilkokul çağlarında kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Daha erken dönemlerde de fark edilebilirliği bulunmakta birlikte yetişkinleri de etkileyebilmektedir. Bahsedilen yaşlarda farklı özelliklerde bulunabilmektedir ve bu sebeple değişiklik gösterir. Kelimenin kökeninin anlaşılması ve görülen harflerin konuşmaya aktarılması noktasında zorluk yaşanmaktadır. Bu sebeple de bir okuma problemi olarak da görülmektedir. Okuma yazma sırasında fark ediliyor olması adlandırılması üzerinde belirleyici faktörlerden olmuştur. İlköğretim çağlarından önce de anlaşılabilerek bu durumun en az zarar ile sonuçlanması sağlanabilmektedir. Bazı belirtilerin varlığı üzerinde dikkatli yapılacak gözlem ile siz de bu konuda bir uzmana danışarak daha dikkatli olabilirsiniz. 1 veya 2 yaşlarında disleksi belirtileri görülmeye başlamakla birlikte genellikle 15 ayı doldurmasına rağmen ilk kelimesini söylememiş olması en yaygın belirtiler arasında bulunmaktadır.

Disleksi Tedavisi

Doğumla meydana gelebildiği bilinen disleksi, daha sonra travma yoluyla da olabilmektedir. Belirtiler eğitim hayatında okuma yazma güçlüğü sırasında fark edilirken aslında daha öncesinde bazı sinyaller de bulunmaktadır. Alfabedeki harfleri öğrenme ve anlama konusunda sıkıntı bulunurken hatırlamada güçlük olması bunlardan birisidir. Günlük hayata dair kendi bakımını oluşturan kelime ve kavramları öğrenmede güçlük bulunması bu duruma işaret edebilir. Ninni ve bunun gibi kafiye barındıran metinlerde kafiye barındıran paterni anlayamamak, akranları gibi konuşma becerisi göstermemek bu konuda dikkat etmeniz gereken bir durumun varlığına işaret edebilir. Disleksi tedavisi için ise hemen harekete geçmek önemlidir. Teşhis konulduğu takdirde disleksi olan çocuk özel bir eğitim almaya başlamalıdır. Özel bir eğitim almanın yanı sıra terapi de ihtiyaç duyulan bir yoldur. Çocuk akranlarından daha farklı özelliklere sahip olması nedeniyle uyumsuzluk sorunu yaşayabilir. Bu durumda uzman bir çocuk psikoloğu ile iletişime geçerek tedavi sürecine en sağlıklı şekilde başlanabilir.