Doğum Sonrası Depresyon
Pek çok kadın için doğum sonrası bir hayli zor olabilmektedir. Doğum yaralarının iyileşmesi, tekrar regl görmeye başlama, tuvalete gidildiğinde yaşanan acı hissi gibi pek çok fiziksel durumun yanı sıra psikolojik durumlar ile de karşılaşılabilmektedir. Annenin bebeğine yetmek istemesi, işe dönme durumu, doğumda yaşandıysa sorunlar vb. bu tür durumlarda etkili olabilmektedir. Gebelik döneminde hormonlar da bir hayli farklılık göstermektedir. Dikkatte eksiklik olabileceği gibi cinsel istekte azalma ve hatta bazı kadınlarda intihar gibi durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Annede var olan ne kendine ne de bebeğe yetmediği düşüncesi sebebi ile pek çok psikolojik sorunlar da meydana gelebilmektedir.
Doğum Sonrası Depresyon Ne Zaman Başlar
Bu sorunlar arasında Doğum sonrası depresyon en çok karşılaşılanı olmaktadır. PPT depresyon olarak da adlandırılan bu durum yeni doğum yapmış olan kadınların duygu, davranış ve fiziksel olarak gösterdiği değişiklikleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu tür bir durum bebek stresi ile karıştırılmamalıdır. Pospartum depresyon durumunda doğum ile birlikte meydana gelen olayların yanı sıra depresyon şiddeti ve kadınlarda belirtilerin sıklık gösterme durumu dikkate alınmaktadır. Doğum ile birlikte hormonların da normal seviyelere dönmesi vücutta adeta kimyasal bir değişim olmasına sebep olmaktadır. Hormonal değişimlerin bu duruma sebep olduğunun söylenmesinin yanı sıra annedeki kişisel özellikler ve toplumsal beklenti gibi durumlar da depresyon oluşumunu tetikleyebilmektedir. Fiziksel, duygusal ve ruhsal değişiklik durumları özellikle doğum sonrası 3 ay içinde söz konusu olmaktadır. Doğum sonrası depresyon yaşayanlar bu tür durumlar ile 3 aydan sonra da karşılaşabilirler. Yeni doğum yapmış annelerin yüzde 10 ila 20’sinde bu duruma rastlanılabilmektedir. Fakat bu duyguyu çevresindeki kişiler bilmediği için olayın gerçeklik payı da istatistiksel olarak düşmektedir. Üzgün ve mutsuz hissetme, ruh halinde agresiflik yaşama, ağlama, yorgunluk, cinsel ilişkiden soğuma, kendini suçlu hissetme, her şeyin kötü olacağını düşünme, sürekli evde kalma, öfke kontrolü olmaması ve öz bakım yetersizliği gibi davranışsal, fiziksel ve duygusal değişimler bu tür bir depresyon durumu ile karşı karşıya kalındığını göstermektedir.
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır
Doğum Sonrası Depresyon nasıl atlatılır diye merak edenler için uzman psikolog desteği şarttır. Tedavi edilmeme durumu sadece annenin değil aynı zamanda bebeğin de hayat kalitesini düşürecektir. Bebek psikososyal olarak olumsuz etkilenecektir. İki haftadan daha uzun bir süre bu durum ile karşı karşıya kalmak, vaktin büyük kısmının panik içinde geçmesine de sebep olabilmektedir. Duygular ile ilgili konuşmak ve çevreye duyguları açmak zor gelebilir. Fakat bu duygunun aşılabilmesi için çevrenizden de yardım talep etmeniz gerekir. Bütün gün yalnız kalmak sizleri bu duruma sürükleyebilir. Aynı zamanda çevrenizde sevdiklerinizin sizlere yardım isteklerini geri çevirmeyin. Ev işlerine daha az zaman ayırın, kendinize ve bebeğinize önem verin. Yorulduğunuzu hissettiğinizde dinlenin, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin, kısa yürüyüşler, uzun duşlar dahi kendinize gelmenize yardımcı olacaktır.