Menu
2023-02-24 11:23:30
2 dk okuma süresi
Dopamin Nedir? Dopamin Ne İşe Yarar?

Dopamin Nedir? Dopamin Ne İşe Yarar?

Dopamin vücutta doğal olarak oluşmaktadır. Aynı zamanda vücuttan beyne sinyaller ileten bir kimyasal hormondur. Bir kişinin duygusal tepkilerini ve eylemlerini kontrol etmede önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların beden ve ruh sağlığını sağlamlaştırmada çok özel bir konuma sahiptir. Beyindeki reseptörlerle ilgili herhangi bir sorun nedeniyle dopamin seviyeleri düşebilmekte ve bu azalmalar başta depresyon ve Parkinson hastalığı olmak üzere birçok ruhsal bozukluğa yol açabilmektedir. Dopamin eksikliğini tedavi ederken daha fazla dopamin içeren ilaçlar reçete edilmektedir. Dopamin eksikliği, düzenli egzersiz ve yüksek protein alımı gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile de tedavi edilebilmektedir. Yetersizliği gibi fazla salgılanması da insan sağlığı açısından zararlıdır. Dopamin ilaçlarının düzenli kullanımı ile seviye dengede tutulabilmektedir. Dopamin, beynin tüm çalışması için belirleyici olan merkezi bir enerji kaynağıdır. Başkalarıyla olan ilişkilerimizin arkasındaki ana faktördür.

Dopamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Dopamin eksikliği belirtileri arasında denge kaybı, kilo değişiklikleri, titreme, yeme güçlüğü, halsizlik, yorgun hissetme, düşün enerji, suçluluk hissi, sanrı, açıklanamayan bir üzüntü, intihar düşüncesi, özfarkındalık yoksunluğu, anksiyete görülmektedir. Bu nedenle dopamin eksikliklerinde sosyal fobi, depresyon, psikoz, reflü, uykusuzluk, Parkinson, DEHB gibi hastalıklar görülebilmektedir. Dopamin eksikliği beynin belirli bölgelerindeki sinir hücrelerinin kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalığı gibi ciddi sorunlara da neden olabilmektedir. Parkinson hastalığı genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülür ve ilk belirtileri parmaklarda ve ellerde titremedir. Hastalığın ana nedeni, aşırı terleme, kilo kaybı ve moral bozukluğu gibi semptomların eşlik ettiği beyindeki bazı dopamin üreten nöronların ölümüdür. Parkinson hastalığı, özellikle depresyon gibi durumlar dopamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Parkinson, dopamin hücrelerinin üretimi ile yakından ilgilidir. Proteinden zengin besinler tüketilmesi, meditasyon yapmak, doymuş yağ içeren yiyeceklerin azaltılması, egzersiz, düzenli uyku, güneş ışığından faydalanmak, mineral ve vitamin takviyesi almak, müzik dinlemek ve açık hava yürüyüşleri dopamin artışı için faydalı olmaktadır.

Dopamin Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Dopamin fazlalığı belirtileri arasında ise yüksek enerji hali, yüksek libido, paranoya, stres, uykusuzluk, aşırı kaygılı olma, hiperaktivite bulunmaktadır. Dopamin mutluluk hormonu olarak adlandırılsa da bu işlevi tam olarak yerine getirdiği söylenememektedir. Birçok bağlantıya ek olarak, dopamin, mutluluğu artıran bir kimyasal madde olarak görülmemelidir. Dopamin sadece dengeleyici bir etkiye sahiptir. Beyinde zaten var olan bir mutluluk dengesi bulunmaktadır. Dopamin ise bu dengeyi korumada etkilidir. Dışarıdan almak kişiyi doğrudan mutlu etmemektedir. Dopamin, birçok duygusal işlevi etkilediği için mutluluk hormonu olarak algılanmaktadır. Fiziksel ve duygusal işleyişleri ve fonksiyonları etkilemek gibi bir görevi bulunmaktadır. Çok fazla dopamin artışı kalıcı hasara neden olabilir. Mutluluğun artırmasına veya azaltmasına neden olmaz. Var olan dengeyi etkilemektedir. Bu nedenle dopamin bir mutluluk kimyasalı olarak görülmemelidir.