Menu
2022-12-09 23:15:00
2 dk okuma süresi
Duygusal Zekâ ve Etkileri

Duygusal Zekâ ve Etkileri

Bazı insanlar duygularını görmezden gelip sadece mantığıyla hareket edebilir. Bazıları ise tamamıyla duygularıyla hareket eder. Her ikisi de kötü değildir ama tabii ki hem duyguları yok saymayıp hem de mantıklı kararlar vermek en doğrusu olacaktır. Bir tarafın az ya da çok olması kararınızı kötüleştirecek ve hayatınızı etkileyecektir. Meslek seçimi, okul seçimi gibi önemli kararları verirken sadece mantık değil aynı zamanda duyguda devreye girmelidir. Örneğin üniversitede tercih yaparken o meslek gelecekte çok parlayacak diyerek hiç ilginizin olmadığı bir bölüme gitmemelisiniz. Çünkü ilginiz olmadığı için belli bir süre sonra derslere gitmek istemeyecek ve ders çalışmayacaksınız. Oysaki hem ilginizin olduğu hem de parlak bir bölüm seçersiniz sadece düzenli okula gitmeyecek aynı şekilde de sürekli olarak kendinizi geliştireceksinizdir. Yapılacak her bir karar kelebek etkisini yerine getirir. Verilen tek bir karar tüm geleceğinizi baştan aşağı yaratabilir. Bu yüzden karar vermek çoğumuz için zor ve imkansızdır.
Sadece karar vermek değil aynı zamanda insanlarla sosyalleşmek içinde duygusal zekamızı kullanırız. Bu yüzden genellikle mantıksal zekâsı gelişmiş olan insanlar iletişime girmekte zorlanabilir. Kariyer, iş ve okul gibi alanlarda ise sosyalleşmek çok önemli. Bu yüzden duygusal zekayı geliştirmek çok önemlidir. Duygusal zekanızı geliştirmek size empatiyi ve bu sayede insanları anlamayı sağlayacaktır. İnsanlarla daha güçlü bağ kurabilecek ve iletişim kurmaktan çekinip korkmayacaksınız.

Duygusal Zekanın Etkileri

Duygusal zekânın etkileri hayatımızın her yerinde ve hayatımızın sonuna kadar kendini göstermektedir. Gerek insanlarla iletişim gerek kariyer alının da başarımız gerekse kendi psikolojik sağlığımız için duygusal zekamızı doğru ve etkili kullanmayı bilmeliyiz. Örneğin okulda ya da işte her gün çeşitli kararlar alıyoruz. Bu kararların hepsi mantıksal olmuyor bazıları da duygusal zekanın etkisiyle seçilmiş kararlar oluyor. Duygusal zekâ okulda ya da iş yerlerindeki ilişkileri anlamamızda çok etkilidir. Kendimizi doğru ifade etmek okulda ya da iş yerlerinde oldukça önemlidir. Çünkü hem hakkımızı doğru savunmalıyız hem de bunu yaparken kimseyi kırmamalıyız. Bunun için duygusal zekâ oldukça etkili.
Özellikle sınav senenizde ya da iş mülakatınızda kısacası hayatın çoğu senesinde çeşitli streslere girebiliyoruz. Bu stresle baş edemezsek ve onu kontrol altına alamazsak eğer daha ciddi ruhsal ve bedensel hastalıklara karşı savaşabiliriz. Eğer duygusal zekanızı geliştirirseniz stresinizi kontrol altına almanız daha kolay olacaktır. Streste bir duygudur ve duygusal zekamızı geliştirip duygularımızı kontrol edilebiliriz. Bedensel sağlık gibi stresle baş ettiğiniz ruhsal sağlıkta meydana gelen anksiyete, depresyon ve panik atak gibi ciddi rahatsızlıklarınız bitebilir. Gereksiz kaygıya ve korkuya kapılmayarak doğru yerde doğru hislere sahip olarak hem kendinizi mutlu edebilir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken duygusal zekanızı geliştirmek olacaktır.

Duygusal Zekâ Geliştirme

Duygusal zekanızı geliştirmek için edinmeniz gereken 4 yetenek vardır. Bu yetenekler; kişisel farkındalık, sosyal farkındalık, ilişki yönetimi ve kendi yönetimdir. Bu 4 özelliğimizi arttırdığımız zaman duygusal zekâmız gelişmiş olacak ve daha sağlıklı bir şekilde hayatımızı devam ettireceğiz. Bu yetenekleri geliştirmek için online psikolog randevusu alabilirsiniz. Psikoloğunuz sayesinde hem kendinizi tanıyabilecek hem de duygusal zekanızı geliştirebileceksiniz. Tabii ki geliştirmek yetmeyecektir. Yine psikoloğunuz sayesinde bu geliştirdiğiniz yetenekleri nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenecek ve günlük hayatınızda kullanabileceksiniz. Bu sayede günlük hayatta duygusal zekanızı kullanarak hem insanlarla iletişiminizi güçlendireceksiniz hem de özgüveninizi geliştireceksiniz. Bütün bunları psikolog yardımıyla yapabilecek ve zorlandığınız zaman yanınızda bir destekçi bulabileceksiniz.