Menu
2024-05-16 09:53:53
2 dk okuma süresi
EMDR Nedir?

EMDR Nedir?

EMDR Nedir?

EMDR nedir ve nasıl uygulanır oldukça merak edilen bir konudur. İşte EMDR kimlere uygulanır, nasıl uygulanır ve varsa zararları nelerdir?

Acı hatıralar ve acı yaşanmışlıklar, bir kişinin hayatında büyük bir sükse oluşturur. Kişi her düşüşünde ve her çöküşünde bu acılara ve yaşanmışlıklara bağlı kalarak kendisini daha da fazla kötü bir hale getirebilir. Bu durumun oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

Veya da unutulmayan acı anılar kişinin gerçeğe dönmesi için oldukça uzun bir süresini kaybettirir. Kimi yaşanmışlık travma oluşturacağı için bir ömür boyu bu acıların bıraktığı izler ile kişi uzun bir süre uğraşabilir. Bu sorunu yaşamamak adına oluşturulan tedavi yöntemlerinden birisi de EMDR’dir.

EMDR Nedir Nasıl Uygulanır?

EMDR; kişinin hayatındaki acılarını ve kötü hatıralarını sikmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kişinin unutamadığı olay ve örgüleri silmesine yardım ederek bu sayede sonucunda karşılaşılan sonuçlardan feragat edilir.

Travmatik anıların oluşturmuş olduğu birtakım sıkıntılar ve zorluklar bulunur. Psikolojik stresi olabildiğince azaltmak için kullanılır ve kişiyi iyi hissettirmek amaçlanır. Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak da bilinen yapısı ile bu tedavi yöntemi; acı unutturma olarak yaygın bir şekilde bilinmektedir.

Hayat boyu yaşan birtakım deneyimler söz konusudur. Bu deneyimlerin kötü ve acılı versiyonları kişide unutulmaz izler ve travmatik belirtiler bırakır. İşte bu olumsuzluklardan kurtulmak ve feragat etmek için de EMDR yöntemi ve tedavisi tercih edilir.

EMDR Nedir Ne İşe Yarar?

EMDR; Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak Türkçe ’ye çevrilmiştir. Hayat boyu yaşanan acı ve travmatik olayların izlerini ve rotasını unutmak için tercih edilen bir yöntemdir. Bir tedavi yöntemi olan EMDR, acıların unutulması ile kişinin hayatında oluşan tüm belirsizlerin giderilmesini hedefler.

Birtakım psikolojik bozukluklar ve rahatsızlıkların nedenin de ve temelinde mutlaktır ki yaşanan kötü anılar yer almaktadır. Yaşanan her anı psikoloji için çok önemliyken kötü anılar bu safhada son derece sorun çıkarabilecek bir pozisyonu işaret ediyor.

EMDR bu sebeple birçok psikolojik rahatsızlık ve ruhsal bozukluk tedavisinde de tercih edilir. İşte bu rahatsızlıklara örnek verilmesi gerekilirse:

·         Yeme bozuklukları

·         Panik atak

·         Oluşan fobiler

·         Anksiyete bozukluğu yaşama

·         Depresyon

·         Madde kullanım bozukluğu

·         Obsesif kompulsif bozukluk

EMDR Nedir Kimlere Uygulanır?

EMDR kimlere uygulanır sorusuna öncelikle bazı rahatsızlıkları yaşayan kişiler olarak örnek evrilebilir. Herkes bu yöntemi kullanmamalıdır her tedavi yöntemi gibi bu yönteminde belirli bir hedef kitlesi bulunmaktadır. Yeme bozukluğu, panik atak, fobi sorunu, depresyon, anksiyete bozukluğu, madde kullanım bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlıklarını yaşayan bir kişiye EMDR tedavi yöntemi uygulanabilir.

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak da Türkçeleşen bu tedavi yöntemi, bazı zararları da oluşturabilir. Bu zararlar arasında en temelde karşımıza çıkan madde; geçici oluşacak hafıza bozukluğudur.

Hafızada oluşan geçici zayıflık normal görülen bir yan etkisidir. Duygusal olarak aşırı yoğunluk ve hassasiyet oluşumu da yine karşı karşıya kalınan durumlar arasında yerini alır. Baş ağrısı ve yorgunluk çekmek de diğer yan etkilerindendir.

EMDR Nedir Psikoloji!

EMDR nedir psikolojide bir tedavi yöntemi olarak geçmektedir. Birçok rahatsızlık için tedavi aşamasında tercih edilen bu yöntem aynı zamanda kişinin acılarından da kurtulmasını sağlar. Bu kurtulma tipik bir unutturma ile gerçekleşirken birtakım yan etkilerinin olduğu gerçeği de yadsınamaz. Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi ile siz de tanışın ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.