Menu
2024-01-10 07:33:26
3 dk okuma süresi
Ergenlere Nasıl Davranılmalıdır

Ergenlere Nasıl Davranılmalıdır

Ergenlik Dönemi Sorunları 

Ergenlik dönemi içerisinde, ergen kişi son derece alıngan ve duygularını karışık yaşayan birisi oluyor. Bu aşamalarda ebeveynler dikkatli ve anlayışlı bir tavırda olmalı.

Bebeklik, çocukluk ve ergenlik olmak üzere insanın büyüme evreleri bulunur. Büyüme evrelerini her birinde farklı bir anlayış ve durumda yer almaktadır. Her evre içerisinde kişi farklı duyguları farklı şekillerde yaşar. Fakat tüm bu durumlar normalliğini korur ve olması gereken bir şekilde büyümenin sancılı halleri olarak karşımıza çıkar.

Ergenlik Dönemi Nedir? Sorunları!

Ergenlik, kişinin birçok farklı duygu ve düşünce tarzı ile çocukluktan yetişkinlere geçiş aşamasıdır. Artık kişi bir sonraki evrede yetişkin olarak ve bu geçiş son derece sancılı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Ergenlik durumunu yaşayan birisinin o anki bilinci yerinde olmayabilir. Sergileyecek davranışları ve karmaşaları istemsiz bir şekilde ilerleterek karşı tarafa ve aileye yorucu zamanlar getirebilir. Fakat bu durum son derece normaldir ve normal olarak karşılanarak daha kolay bir şekilde atlatılmaya çalışılmalıdır.

Bu dönem içerisinde kişi yalnızca ev ortamında sorun yaşamaz. Okulda, arkadaşlar arasında ve genel dünyaya bakış sisteminde birçok sorun ile karşı karşıya kalınabilir. Bu tarz zorluklar karşısında çocuk anlayışsız, fevri ve çoğu şeyi yanlış anlayan bir bünyeye bürünebilir. Aldırış edilmeden anlayış her zaman için sakin bir şekilde korunmalıdır.

Ergenlik Dönemi Kaç Yaşında Biter?

Ergenlik denen evre, kız çocuklarda 10 yaşında başlarken erkek çocuklarda bu sınırlar 12 yaş şeklindedir. Ergenlik dönem içerisinde hem cinsel gelişim hem de psikolojik gelişim sancıları yer alır. Cinsel gelişimin tamamlanması ve uyumlu hale gelmesi 3 ila 5 yıl arası sürmektedir.

Fakat psikolojik açıdan sağlanan gelişim ve değişim bu kadar kısa sürede gerçekleşmez. 18 yaşına kadar hatta 20 yaşına kadar dönem devam eder ve kişi yetişkinler dönemine geçemeyen birçok sorun uzun seneler boyunca yaşar.

Psikolojik değişim ve yenilik durumu ebeveynlere de yansırken aynı zamanda sosyal yaşamda da bu durumun evreleri görülmektedir. Bu durum herkes için farklı yaş sınırlarında başlayabilir ve bitebilir. Kimisinde çok geç son bulurken kimisi için olgunluk erken de gelebilir. Bu durum tamamen kişinin yapı ve kimliği ile alakalı bir sınırlamayı içerir.

Ergenlere Nasıl Davranılmalıdır?

Ergen dönemi içerisinde kişiye davranışlar son derece önemlidir. Çünkü gerçekleşecek davranışlara göre kişi bu dönemi daha uzun veya kısa bir şekilde geçirebilir. Çok sert ve sorgulayıcı tavırlar kişide sinir, öfke hatta nefrete yol açabilir. Bu tarz bir durum kişide tutulduğunda ise uzun süre çıkmaz ve devamlı bu düşünceye tutularak uzun süre boyunca sorgulama ve mutsuzluk başlar.

1-Ergenlik Dönemi Yaşayan Kişiye Anlayışlı Davranılmalıdır!

Ergenlik denilen evrede, bu durumu ve geçişi yaşayan kişiye karşı son derece anlayışlı yaklaşılmalıdır. Anlayış en önemli faktör ve en yapıcı haldir. Yaptığı davranışlar, değişimler hatta size göre saçmalıklar sorgulanmamalı kişinin üstüne fazla gidilmemelidir.

Unutulmamalı ki bu durum, sağlıklı bir evre ve her sağlıklı kişinin yaşaması gereken bir geçiş. Durum böyle olduğunda hareketlere fazla anlam yüklenmeyerek karşı tarafa karşı anlayışlı ve sakin bir şekilde yaklaşılmalıdır. Yoksa kişi bir sorun olmadığını sorunun siz de olduğuna dair direnecek ve iyice gergin bir ortam üzerinde yer alınacaktır.

2- Sorun Çözmeye Dayalı Yaklaşım

Ergenlik dönem içerisinde yer alan kişinin birçok sorunu ve sıkıntısı olacaktır. Neredeyse çoğu yaklaşım gösteren olayı farklı yorumlayarak kendisine karşı bir tehdit olarak algılama yapabilir. Bu algılama durumunda yanlış şeylere tutunan kişi çok sıkıntı çeker. Bu durumda siz sorunları görmeye çalışıp ve ciddiye alıp, gidip kişi ile konuşmalısınız. Sorunlara çözüm bularak karşı tarafı ikna etmek oldukça rahatlatıcı olacaktır.

3- Spora Teşvik Sağlama

Ergen evresinde sorun yaşatan kişiye karşı bazı teşvik yaklaşmalarınız olsun. Bu teşvik bir hobi edinme ve sağlıklı beslenme düzenini yakalama olabilirken aynı zamanda sporu da içersin. Spor ve sportif aktiviteler beynin odaklandığı düşüncelerden çıkması için oldukça yarar sağlayan bir unsurdur. Aynı zamanda bir uğraş ile uğraşan kişi fazla sinirimi atar ve sağlıklı yaşam düzenine girişi yapar.