Menu
2022-11-30 19:04:41
2 dk okuma süresi
Erteleme Hastalığı ile Başa Çıkmak

Erteleme Hastalığı ile Başa Çıkmak

Procrastination olarak da bilinene erteleme hastalığı; kişinin işini sürekli olarak ertelemesi ve bir türlü başlayamaması olarak tanımlanır. Özellikle de çağımızda çok sık karşılaşılan hastalık türlerinden biridir. Genellikle erteleme hastalığına sahip kişiler bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde işlerine başlayamazlar. Başlamak için otursalar dahi çeşitli bahaneler ile geri kalkarlar. Günümüzde bunu tetikleyen en büyük etkenin sosyal medya bağımlılığı olduğu söylenmektedir. İnsanların bir türlü sosyal medyayı bırakamadığı ve yapacak yığınla işi olmasına rağmen yapamadığı fark edilir. Doğru bir tedavi ile erteleme hastalığı ile başa çıkabilirsiniz.
Erteleme hastalığına sahip kişilerin işlerini yapacak enerjileri ve imkanları vardır. Fakat buna rağmen çeşitli bahane öne sürerek kendilerini kandırıp işlerine bir türlü başlayamazlar. Bu durum onlara hem sosyal hem de kariyer olarak oldukça zarara sokmaktadır. İşlerini zamanında bitiremezler, bitirseler dahi son dakikaya bıraktıkları için işleri ne yazık ki tamamıyla yüzeysel olur ve güzel olmaz. Bu yüzden terfi alamazlar ve kariyerlerinde bir türlü başarı yakalayamazlar. Sosyal olarak da hem arkadaşlarına hem de kendilerine zaman ayıramazlar. İşlerinin olmasının verdiği baskı ile bir iş yapmak istemezler. Ayrıca işlerini tamamlaması gereken zaman yaklaştıkça öfke ve stres seviyesi artar. Bu da etrafındaki kişileri kendilerinden uzaklaştırmasına sebep olur.

Erteleme Hastalığı Nasıl Oluşur?

Erteleme hastalığı yaş ve cinsiyet ayırmaksızın herkeste görülebilmektedir. Genel olarak bu kişiler çevrelerinde yavaş hareket eden, tembel ve üşengeç olarak bilinirler. Erteleme hastalığı sebepleri arasında en yaygın bilinen ise kesinlikle ilgisiz olmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler sürekli olarak işlerini ertelemek isterler çünkü yapmaları gereken iş onların ilgisini çekmemektedir. Onları heyecanlandıran ya da mutlu eden bir durum yoktur. Motivasyonlarının da olmaması ile birlikte bu kişiler işlerine başlayamaz. Ayrıca kişinin fazla mükemmeliyetçi olması da işe başlaması konusunda büyük engel olabilir. Çünkü işin kötü olacağını düşünü ve gözünde aşırı büyütür. Bu sebeple de bir türlü işe başlayamaz. Bu durum tamamıyla özgüvensizlikten oluşan bir durumdur. İşini son dakikaya bırakması ve bu yüzden tüm işlerini yarım yamalak yapması da ne yazık ki kişinin özgüvenini yerine getiremez.
Erteleme hastalığı sadece işi olan kişilerin başına gelmez. Diyet, spor, alışveriş ya da temizlik gibi konuları bile sürekli erteleyen kişilerde de bu hastalığa sahip olabilmektedirler. Zamanınız ne kadar bol olursa olsun bir türlü kalkıp işlerinizi halledemezseniz eğer bu durum alışkanlığa gider. Bu durumda da artık siz kronik olarak erteleme hastalığına sahip kişiler olmaktasınız. Genellikle bu durum ebeveynleri otoriter olan çocuklarda meydana gelinir. Çocukken ses çıkaramadıkları bu otoritere büyüdükleri zaman işlerini erteleyerek tepki vermektedirler. Sandığınızdan daha derin anlamlara sahip olan erteleme hastalığını bir psikolog yardımı ile kolayca çözebilirsiniz.

Erteleme Hastalığı Tedavisi

Bir türlü işe başlayamıyorsanız erteleme hastalığına sahip olabilirsiniz. Bunun birçok sebebi vardır fakat temel sebebi çocukluğunuza kadar gidebilir. Bu hastalıktan artık kurtulup hayatınızı bir düzene sokmaya karar verdiyseniz bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Özellikle online psikolog sayesinde kliniğe gidip zaman kaybetmeden kolayca evinizde yani güvenilir ortamınızda kendinizi anlatabilir ve tedavinizi rahatça olabilirsiniz. Erteleme hastalığının tedavisi için en önemli şey hastalığınızı kabul etmektir. Hastalığınızı kabul ettiğiniz sürece sizi anlayacak psikolog yardımı ile bu sorunun üstesinden kolayca gelebilir ve bütün sorunlarınızı rahatlıkla çözebilirsiniz. Erteleme hastalığınızın hayatınızda yarattığı sıkıntılardan bıktıysanız o zaman uzman psikologlarımızdan oluşan kliniğimize gelerek bu sorunu kökten çözebilirsiniz.