Menu
2023-02-22 11:56:18
2 dk okuma süresi
Hipnoterapi Nedir? Hipnoz ile Tedavi Olur Mu?

Hipnoterapi Nedir? Hipnoz ile Tedavi Olur Mu?

Yönlendirilen hipnoz olarak da bilinen hipnoterapi, daha yüksek bir bilinç düzeyine veya bilinç durumuna ulaşmaktır. Bu açıdan gevşeme, aşırı konsantrasyon ve yüksek dikkat kullanan bir psikoterapi yöntemi uygulanır. Bu aşamada hipnozun uygulandığı birey, bir tür farkındalık durumuna erişir. Bilinen en eski tarihte bile, hipnoterapinin dünya çapında uygulandığı kanıtlanmıştır. Bu açıdan terapistlerin, yogilerin, şamanların, doktorların ve her milletten insan bu uygulamayı farklı isimlerle ansa da hipnoterapi uyguladıkları bilinmektedir. Hipnoz ve hipnoterapi birbirinin yerine kullanılabilen iki kelimedir. Ancak bunlar aynı tanımı ifade etmemektedir. Hipnoz bir zihin halidir; hipnoterapi, ise bu uygulamanın adıdır.

Hipnoterapi Nasıl Yapılır?

Hipnoz, özellikle stres, fobiler, depresyon gibi günümüz koşullarında sıklıkla karşılaşılan durumlarda giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu açıdan temel olarak üç kısımda gerçekleşir. Bunlardan ilki transa girmedir. Başka bir deyişle, hipnotize olmanın ilk aşamasıdır. Bu hipnoz sürecinin en zor aşamasıdır. Trans sırasında kişi çevresinin farkındadır ancak uyku halindedir. Uyku ve uyanıklık arasındaki duruma trans halinde olma denir. Bu noktadan sonra kişi kendini daha rahat hisseder. İkinci aşama ise hipnotize edilen kişiye gerekli ifadelerin söylenmesidir. Bu, hipnotize edildikten sonra kişinin bilinçaltına telkinlerin gönderildiği aşamadır. Bu noktada bilinçaltına önerilerde bulunabilir. Bilinçaltı geçmiş ve şimdiki faktörlerden ayrı olarak çalışmaz, geçmiş ve şimdi ile birlikte çalışır. Bilinçaltı faktörler, çeşitli nedenlerle öğrenme için izole ve kapalı faktörleri içerir. Bu unsurları harekete geçirerek öğrenme ve çözme sağlanabilir. Örneğin, yıllardır kilo vermeye çalışan ancak kilo veremeyen bir kişi, hipnozun kilo vermesine yardımcı olabileceği fikrine sahip olabilir. Bu noktada bilinçaltına gönderilen mesajın çok önemli olduğunu belirtmek gerekir. Elbette bu öğretme ve verme işlemi ancak kişi isterse yapılabilir. Son aşama ise transtan çıkma aşamasıdır. Gerekli mesaj bilinçaltına gönderildikten sonra kişi hipnozdan çıkarılır. Hipnoz sırasında kişinin zihinsel yapısı hipnotik olayları etkiler.

Hipnoterapi Ne İçin Uygulanır?

Hipnoterapi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. En yaygın yöntem, hastanın sallanan nesneye bakmasını ve nesneye odaklanmasını sağlamaktır. Sonuç olarak, hasta bir trans durumuna girer ve bilinçaltına inilir. Bu açıdan uygulamayı gerçekleştiren kişinin etkileyici bir sesle konuşması ve hastaya gerekli tavsiyeleri vermesi önemlidir. Bazı hastalar hipnoz altında derin uykuya girse de bazı hastalar daha hafif bir uyku halindedir. Hipnotik uykunun en hafif noktasında kişi rahatlar ve gevşer. Hasta kendisine söylenenleri hatırlamaz, çünkü derin uykudaki insanlar bilinçsizdir. Hipnoz ile tedavi olmak konusunun birden çok alanı vardır. Bu açıdan yaygın ruhsal hastalıkların neden olabileceği yükü hafifletmek için kullanılır. Bunun yanı sıra annenin doğum sırasında sakin kalmasına ve rahat bir ortam sağlamasına da yardımcı olur. Ayrıca stresin neden olduğu kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve uyku bozukluklarını azaltmayı da destekler.