Menu
2023-12-14 08:14:17
3 dk okuma süresi
Karar Verme Becerileri Sürecinde Neler Yapılabilir

Karar Verme Becerileri Sürecinde Neler Yapılabilir

Karar Verme Nedir ?

Karar verme becerileri dendiğinde akla oldukça eksiklik yaşanan bir temel duyum gelmektedir. Çoğu insan karar vermekte zorlanmakta ve çözümünü aramaktadır.

Günlük hayatta “hayır” diyememe sorununun yaşandığı kadar kararsızlık sorunu da sıklıkla yaşanmaktadır. Kararsız kalan kişiler iyi bir yönetici olamamak dışında etkin bir hayatta yaşayamamaktadır. Bu sorun ile başka kişilerin kararı etrafında devamlı dolaşır ve hükmetme durumunu hep krşı tarafa teslim edersiniz.

Karar Verme Teknikleri

Kararsızlık ile en iyi başa çıkmanın ve adım adım ileriye doğru yürümenin yollarını, tekniklerini sizler için detaylandıracağız. Aslında bu durum sadece olumsuzluklar ile değil bazı olumluluklar ile de geri dönüş yapmaktadır.

Bu teknikleri öğrenirken ki bakış açınızın farklı bir yöne doğru seyir etmesi ile siz de birçok faydayı kazanmış olacaksınız. Teknikler içerisinde; deneyimsel karar oluşturma, sezgisel karar oluşturma ve bilimsel karar oluşturma teknikleri yer almaktadır.

Karar Verme Becerileri İçin Etki Edici Taktikler!

Karar verme becerileri için bakıldığında o konu için oluşturulan alternatifler içerisinden en iyi ve fayda maksimumu yüksek alternatif tercihi seçilmelidir. Bu alternatifler arasından en iyi alternatifi seçmek ile sonucu başarılı bir şekilde değerlendirmek becerileri geliştirmektedir.

Karar vermek ve kararsızlık için tüm dengeyi kurmak adına aslında bu işlevi adım adım ilerleyerek gerçekleştirmelisiniz. Yapılamayacak ev zor bir hal atında toplanacak durum kesinlikle yoktur.

 Kullanabileceğiniz tüm adımlar ile doğru ev başarılı sonuca ilerlemek için gidilecek rotayı sizler için oluşturduk. İşte tüm sonuçları ile mükemmel bir sonuç almanız için oluşturduğumuz rota!

1-Karar Verme Becerileri: Kararı Tanımla, Bilgi Topla ve Alternatif Belirler!

Öncelikle konu hakkında tanımlama ve bilgi toplamaya başlamalısınız. Kara sürecini en başında yer alan konum tanımlamadır. Karar tanımlama için öncelikle yaşanan sorunu anlamalı ve ona göre bir alternatif yöntem seçimi yapmalısınız.

Konu hakkında bilgi toplamak ve bu bilgilerin doğruluğu eşliğinde alternatif yöntemleri tanımlamak da önem taşır. Karar vermek için yer alan alternatif yöntemleri belirlemeli ve kararınıza etki edecek kişiler ile ortak bir şekilde bu yöntemleri seçmelisiniz.

2-Kanıtı Değerlendir, Alternatiflerden Birini Seç ve Sonucu Denetle!

Karar verme becerileri için kanıt değerlendirmeli ve alternatiflerden birini seçmelisiniz. Oluşturulan alternatifler arasından en uyumlu ve uygun olanını tercih etmelisiniz. Tercih etmiş olduğunuz alternatiflerin sonuçlarını da denetlemeli ve verdiğiniz sonucu değerlendirmelisiniz.