Menu
2023-12-08 10:42:47
2 dk okuma süresi
Kaygı Bozukluğu (Anksiyete)

Kaygı Bozukluğu (Anksiyete)

Kaygı bozukluunun temel özellii, kiinin gündelik hayatta karılaı olaylarla ilgili olarak, engelleyemedii aırı bir endie ve kuruntulu beklenti (evham) içinde olmasıdır. Ekonomik durum, muhtemel iyükümlülükleri, salık sorunları, çocukların yaayabilecei olaylar, ev ileri, onarımlar, randevulara yetiememe gibi günlük konularla ilgili olarak aırı/ölçüsüz endie ve kuruntular sıklıkla görülmektedir.

Kaygı bozukluu, sosyal ya da mesleki ilevlerde önemli bozulmaya ya da hastada belirgin strese neden olan, çeitli somatik belirtilerin (psikolojik kökenli arılar) elik ettii yaygın endie hali olarak tanımlanmıtır. Kaygı, insanın düünceleriyle yarattıı bir his olduundan dolayı, “yanlıyorumlamalar” “olumsuz düünceler” “aırı genelleme yapmak” “negatif bir bakıaçısına sahip olmak” gibi etmenler de kaygı bozukluuna yol açan balıca nedenlerdir. Kaygı Bozukluunda özellikle önemli olan ruhsal süreç, kiinin “çevre üzerinde denetiminin olmadıı” inancıdır. Denetlenemez olaylardan kaynaklanabilecek tehlikeler (kazalar, hastalıklar, felaketler v.s.) zihni sürekli megul etmektedir. Kii sürekli olarak potansiyel tehlike yaratan uyaranları izlemekte, tehlike oluturmayan (ho) uyaranları ise dikkate almamaktadır. Bu durum, hastalarda otomatik ve farkında olunmadan ileyen bir zihinsel düzenektir. Kaygı belirtilerinin kiiler tarafından bedensel hastalık kaygılarına yol açması kaygıyı daha da aırlatırmaktadır. Bu durumda hipokondriyazis (hastalık hastalıı) ile ayırt etmek güçlük arz edebilir.Yaın ilerlemesi ile genellikle kaygı bozukluklarının görülme sıklıı ve belirtilerin iddeti azalmaktadır.

Belirtileri

Kaygı bozukluunun belirtileri, kiiden kiiye farklılık gösterebilir. Ancak, genel olarak kaygı bozukluu yaayan kiiler u semptomları deneyimleyebilir:

Sürekli endie duyma: Kii, gelecekte kötü eyler olacaına dair sürekli bir kaygı hissi yaar. Bu endie, kendiliinden olutuu kadar, belirli bir durumdan kaynaklanabilir. Örnein, bir sınav veya igörümesi gibi stresli bir durum öncesinde endie duymak normaldir. Ancak kaygı bozukluu olan kiiler, bu tür durumlarda normalden daha fazla endie duyarlar ve bu endie hissi uzun sürebilir.

Kontrol edilemeyen korkular: Kii, gerçekçi olmayan korkular yaar. Örnein, bir fobi (örümcek, yükseklik, kapalı alan gibi) olabilir veya belirli bir durumda (örnein, topluluk önünde konuurken) utanma, aaılanma, yargılanma gibi korkular hissedebilir.

Uyku bozuklukları: Kaygı bozukluu olan kiiler, uykuya dalma veya uykuyu sürdürme konusunda zorluk yaayabilirler. Ayrıca, gece uyanıklık, kabuslar ve terleme gibi uyku bozuklukları da görülebilir.

Yorgunluk: Kaygı bozukluu olan kiiler, sürekli bir endie hissi nedeniyle yorgun ve bitkin hissedebilirler. Uykusuzluk da bu yorgunluu artırabilir.

Sinirlilik: Kaygı bozukluu, kiinin ruh halini etkileyebilir ve kii sinirli, gergin ve tahammülsüz hissedebilir.

Kas gerginlii: Kaygı bozukluu olan kiiler, vücutlarının bazı bölgelerinde (örnein, boyun, sırt, çene) kas gerginlii yaayabilirler. Bu gerginlik, arıya veya rahatsızlıa neden olabilir.

Mide problemleri: Kaygı bozukluu olan kiiler, mide bulantısı, ishal, kabızlık ve sindirim problemleri gibi gastrointestinal semptomlar yaayabilirler.

Kalp çarpıntısı: Kaygı bozukluu olan kiiler, kalp atılarının hızlandıı veya düzensizletii hissine kapılabilirler.

Kaygı Bozukluu Tanı Ölçütleri

En az 6 ay süreyle hemen her gün ortaya çıkan, birçok olay ya da etkinlik hakkında ( ite ya da okulda baarı gibi) aırı anksiyete ve üzüntü (endieli beklentiler) duyma. Kii, üzüntüsünü kontrol etmeyi zor bulur. Anksiyete ve üzüntü, aaıdaki altı semptomdan üçüne (ya da daha fazlasına) elik eder(son 6 ay boyunca hemen her zaman en azından bazı semptomlar bulunur). NOT:Çocuklarda sadece bir maddenin bulunması yeterlidir.

  1. huzursuzluk, aırı heyecan duyma ya da endie
  2. kolay yorulma
  3. düünceleri younlatırmada güçlük çekme ya da zihnin boalmıgibi olması
  4. irritabilite
  5. kas gerginlii
  6. uyku bozukluğu uyku bozukluu (uykuya dalmakta ya da sürdürmekte güçlük çekme ya da huzursuz ve dinlendirmeyen uyku)

  • Anksiyete, üzüntü ya da fizik yakınmalar klinik açıdan belirgin bir strese ya da toplumsal, mesleki ya da önemli dier ilevsel alanlarda bozulmaya neden olur.

  • Bu bozukluk bir maddenin (örn; kötüye kullanılan bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun dorudan fizyolojik etkilerine balı deildir.

    En yaygın olarak, kaygı bozukluu olan hastalar bazı somatik (psikolojik kökenli fiziksel ikayetler) belirtiler konusunda yardım için genel pratisyene ya da dahiliye uzmanına bavururlar. Alternatif olarak, kiilerin özgün bir belirti için bir uzmana bavururlar – örnein, kronik diyare.

    Tedavi Yöntemleri

    Kaygı bozukluu tedavisi, semptomların iddeti, kiinin yaam kalitesi ve kiinin tercihleri gibi faktörlere balı olarak deiebilir. Tedavi yöntemleri arasında unlar yer alır:

  • Terapi seansları: Psikoterapi, kiinin kaygı bozukluunun altında yatan nedenleri kefetmesine ve endie ile baa çıkmak için nasıl stratejiler kullanabileceini örenmesine yardımcı olur. Bilisel davranıçı terapi (BDT) kaygı bozukluunun tedavisinde sıklıkla kullanılan terapi türüdür

  • laçlar: Antidepresanlar ve anksiyolitikler, kaygı bozukluunun semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.

  • Yaam tarzı deiiklikleri: Egzersiz yapmak, düzenli uyumak, salıklı beslenmek ve stresten kaçınmak kaygı bozukluu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri gibi geveme teknikleri de kaygı bozukluu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

    Samet DNÇ Psikolog