Menu
2023-12-08 10:45:50
3 dk okuma süresi
Öfke Terapisi

Öfke Terapisi

Öfke, bireylerin zaman zaman yaşayabileceği yaygın bir duygudur. Ölçüsüz öfke, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ciddi durumlarda; yakın ilişkilere ve meslek hayatına zarar verebilir. Sürekli kızgın olduğunuzu ve öfke duygusunun hayatınızı ele geçirdiğini düşünüyorsanız ya da hayatınızda sık sık öfke duygusunu hisseden birine yardımcı olurken kendiniz de duygudurum dengesizliği yaşıyorsanız, terapi yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Öfke Terapisinin Bireylere Nasıl Yardımcı Olur?

Araştırmalar öfke terapisinin, bireylerin hayatını uzun vadede ve olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Öfke terapisinin genel amacı, öfke tetikleyicilerine bakış açısını geliştirmek ve öfke duygusu hissedildiğinde daha iyi yollarla başa çıkma stratejileri öğrenmeye yardımcı olmaktır. Öfke terapisi bireysel veya grup hâlinde yapılabilir.

Öfke Hangi Hastalıkların Semptomu Olabilir?

Öfke duygusu; zamanla bastırılmış ve halledilmemiş sorunların, travmanın veya depresyonun belirtileri sonucu yaşanabilir. Görünüşte ilgisiz olan sorunlar için uzman görüşü almak çok önemlidir. Öfke duygusunun hissedildiği bazı zihinsel ve ruhsal rahatsızlıklar:

  • Antisosyal kişilik bozukluğu
  • Endişe ve kaygı bozukluğu
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Bipolar Bozukluk
  • Depresyon
  • Dissosiyatif Bozukluklar
  • Uyku Bozuklukları
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Çocuklarda ve Gençlerde Öfke Terapisi

Çocukların ve gençlerin ara sıra öfke nöbetleri geçirmesi ve sinirli olmaları normal olsa da altta yatan ciddi zihinsel veya ruhsal rahatsızlıklar olabilir. Uzmanlar tarafından zihinsel sağlık değerlendirmeleri sonucu öfke terapisi yapılır. Küçük çocukların öfke kontrolü için ebeveyn yönetim teknikleri de öfke duygusu için yardımcı olabilir. Bu teknikler; çocukları öfke patlamaları için cezalandırmak yerine, onları iyi davranışları için ödüllendirmeyi ve cesaretlendirmeyi içerir.

Öfke İçin Kullanılan Terapi Teknikleri Nelerdir?

Terapi, öfke sorunlarını tedavi etmenin önemli bir etkendir. Terapinin amacı; öfke duygusunu bastırmak yerine, duyguları daha sağlıklı ve ölçülü bir şekilde ifade etmektir. Öfke terapisi sayesinde bireyler yakın ilişkilerini geliştirir, daha sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurarlar. Uzmanlar, öfke duygusunun alttaki sebeplere ve şiddetine göre özel terapi yöntemlerine başvurabilir. Öfke terapisinin çeşitleri şunlardır:

Bilişsel Davranışçı Terapisi

Bilişsel davranışçı terapisi, çeşitli zihinsel ve ruh sağlığı hastalıklarında kullanılan psikoterapi tekniklerinden biridir. Öfke duygusunu hangi durumların ve nelerin tetiklediğini, tetiklendiği zaman ise nasıl tepki verileceğini anlamaya yönelik kullanılır. Bilişsel Davranış Terapisi sayesinde öfke duygusuyla başa çıkma stratejileri geliştirirken aynı zamanda öfke duygusunu ortaya çıkan travmalarla da mücadele edilir. Uzmanlar bu terapiyi uygularken; düşüncelerinizi ve davranışlarını git gide değiştirebilmenizi ve bu değişikliklere bağlı kalmanızı sağlarlar. Öfke duygusunun üstesinden gelme ve kişisel hedefleri belirleme durumunda, Bilişsel Davranışçı Terapisi etkili bir şekilde çalışır.

Psikodinamik Terapi

Öfke duygusu hayatın önemli bir kısmını ele geçirdiğinde ve bu durum yakın ilişkileri etkilediğinde, Psikodinamik Terapi bireylere yardımcı olabilir. Bu terapi tekniği daha çok bireyin kendini en iyi şekilde ifade etmesine odaklanır. Stresi ve iç gerilimi azaltarak bilinçsiz motivasyonların ortaya çıkmasını sağlar. Ailenizi, arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi etkilemeden öfke duygusuyla nasıl mücadele edileceği öğrenilir.

Grup Terapisi

Öfke duygusu, benlik saygısını ciddi şekilde etkileyebilir. Bireyler kendilerini suçlu ve dışlanmış hissederler. Bu gibi durumlarda grup tedavisi başlıca öfke duygusu olmak üzere diğer duygularla nasıl başa çıkılması gerekildiğini öğretir. Uzmanlar tarafından yönetilen oturumlar, katılımcıların haftalık ve aylık olarak düzenli bir şekilde bir araya gelmelerine olanak sunar.
Öfke terapisi süresi, her bireyin ihtiyacına göre değişmektedir. En önemli amacı bireye öfke duygusunu hissederken yalnız olmadığını hissettirmektir. Öfke duygusu ile mücadele halindeyseniz Pendik Psikolog randevuları alarak öfke semptomlarına yönelik tedavi görerek hayat kalitenizi iyileştirebilirsiniz.