Öğrenilmiş Çaresizlik
Herkesin bir şeyi çok istediği, bunun için günlerce, aylarca hatta yıllarca çalıştığı oluyor. Fakat her ne kadar çalışsak da istediğimiz o şeyi elde edemediğimiz çok sık oluyor. Kazanılmış başarısızlık sendromu yani öğrenilmiş çaresizlik; istenilen şeyi elde edilmediğimiz için artık onun için çalışmama durumudur. Yani insan çabalamaktan yorulduğu için artık uğraşmaz çünkü yapamayacağını düşünür. Öğrenilmiş çaresizlik durumunda olan bir kişi artık olayın kendi kontrolünde olmadığını düşünerek artık denemeyecek ve durum onun için daha kötü olsa bile buna katlanacaktır. Genelde bu kişilerin sorunlarının çözümü vardır fakat girdikleri ruh halinden kaynaklı bu çözümü göremez ve kendilerini her şeye karşı tamamen kapatarak durumu kabullenirler.
Öğrenilmiş çaresizlik nedenleri aslında çok fazladır. Temel nedeni çok fazla başarısızlık görmüş olması olsa da tek sorunu bu değildir. Özellikle gelişim çağında sürekli olarak aşağılanmış bireyler yeni bir şeyler denemek istemekte çekinir. Çevresinin ne düşüneceğini düşünüp yeni bir şeyler denemeye korkar ve mutsuz olurlar. Ayrıca çevresinden neredeyse hiç destek almamış kişiler insanlara tekrar güvenemeyeceği içinde bu durum oluşur. Stresli bir hayat pek çok psikolojik sıkıntı getirir. Bu psikolojik sıkıntılardan biri kesinlikle öğrenilmiş çaresizlik durumudur. Özellikle işte ve evde meydana gelen stres insana büyük bir zarar verir. Eğer zamanında bu şekilde özgüvensiz bir şekilde büyüdüyseniz bu yüzden de yeni bir şeylere başlamaya korkuyorsanız endişelenmeyin bu öğrenilmiş çaresizlik durumundasınız demek değildir.
Öğrenilmiş Çaresizlik Belirtileri
Öğrenilmiş çaresizlik durumu insanlar arasında çok sık meydana gelmektedir. Bu yüzden belirti konusu çok önemdir. Bütün belirtilerini bilmeli ve karşımızdaki kişiye ona göre davranmalıyız. Bir insan küçük bir sıkıntıya düşmüş olabilir. Bu sıkıntıda yapabilecek miyim diyerek kaygılanmış olabilir. Bu kesinlikle öğrenilmiş çaresizlik değil sadece anlık olarak stresten meydana gelir. Öğrenilmiş çaresizlikte insan istemediği işleri zorunlulukla yapmaya devam eder. Bu yüzden artık sadece o işe karşı bir isteksizliği olmaz aynı şekilde hayata karşı genel olarak da isteksiz olur. Yaşamaktan zevk almaz, sürekli uyur ve yapması gereken işi üstün körü bir şekilde yapar.
Öğrenilmiş çaresizliğe kapılan kişiler genellikle ellerinden geleni yaptıklarını fakat durumu kontrol edemedikleri için başarısız olduğuna inanırlar. Bu yüzden durum hakkında düşünmezler. Kendilerine yeni çıkar yol aramazlar. Özgüvenlerinde ki düşüşle beraber insanlar kendi kararlarına bile güvenemezler. Artık sadece araştırma yapmak ve yeni yollar aramak yerine durumu kabullenir ve mutsuz olsalar bile işlerinde devam ederler. Ayrıca işlerini sevmedikleri için sadece sorumluluk kısımlarını yerine getirirler. Gereğinden fazlası ya da azı için uğraşmazlar. İçlerinde yaşadıkları o acıyla baş etmek yerine onunla beraber yaşamayı öğrenirler ve içlerine kapanırlar. Örneğin patronundan mobbinge mağrur kalan biri bu durumla baş edemeyip sessizliğini korur. Yaşadığı sıkıntıya ise tamamıyla içine atar. Fakat bu çok büyük yanlıştır.
Öğrenilmiş Çaresizlikle Baş Etmek
Öğrenilmiş çaresizlikle baş etmek sandığınızdan daha kolaydır. Bir psikologla görüşmek sizi oldukça rahatlatacaktır. Eğer psikoloğa gitmeye vaktim yok diyorsanız online psikolog ile görüntülü bir şekilde evinizde ya iş yerinizde rahatça terapi görebilirsiniz. Ayrıca psikolog sayesinde sadece öğrenilmiş çaresizliği atmayacak aynı zamanda onun altında yatan gizli nedeni de çözebileceksiniz. Bu hem sizi ruhsal hem de bedensel olarak rahatlatacak ve kendinizi oldukça mutlu hissedeceksiniz. Özgüvensizlikten tamamen aranıp kendine inanan ve verdiği kararların arkasında olan bireyler olacaksınız. Bunu sadece düzenli olarak psikoloğa giderek ve onun tavsiyelerinin hepsine uyarak sahip olabilirsiniz.