Menu
2023-12-08 09:29:08
3 dk okuma süresi
Östrojen Nedir? Östrojen Ne İşe Yarar?

Östrojen Nedir? Östrojen Ne İşe Yarar?

Östrojen kadınların vücut yapısının oluşmasını, gelişmesini sağlayan bir hormondur. Üreme işlevi dışında, koltuk altı ve kasıklarda kıllanma, adet döngüsü ve göğüslerin büyümesi gibi süreçlerde de oldukça önemli bir görev üstlenmektedir. Gebelik, cinsellik, menopoz üzerindeki etkisi ile birçok sağlık durumunda da etkilidir. Östrojenin görevleri, ergenlik döneminin başlamasıyla etki etmektedir

Östrojen Ne İşe Yarar?

Östrojen ne işe yarar sorusu hemen hemen pek çok kadının merak ettiği konular arasındadır. Kadın vücut yapısının ortaya çıkmasını sağlamanın dışında yumurtalıklar, vajinanın boyutunu almasında, ergenlik döneminde göğüslerin büyümesinde, emzirme döneminde süt akışının sağlanmasında, rahim kaslarının gevşeme ve kasılma durumunda ve rahim içi salgıların düzeninden etkili olmaktadır. Östrojenin diğer görevleri arasında ise kolesterol düzeyinin kontrol altına alınması, kemik sağlığı, cilt dokusu, adet dönemi ölü dokunun atılması ve ruh sağlığının korunması gibi düzenleyici etkileri de bulunmaktadır. Östrojen düşüklüğü vajinal kuruluk, kısırlık, adet dönemi düzensizliği, gece terlemeleri, ruh hali değişiklikleri, kemik kaybı, eklem ağrısı, çarpıntı, baş ağrısı, depresyon, ödem, kilo artışı, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk gibi durumlara neden olabilmektedir. Menopoz, tiroid bozuklukları, doğum, emzirme, anoreksiya, aşırı egzersiz yapma, yumurtalıklarda kist oluşumu, kemoterapi, hipofiz bezi yetersizliği, düzensiz beslenme gibi nedenler östrojenin düşmesine neden olabilmektedir. Bu durumlardan ötürü doğal yollardan östrojen artırımını sağlamak isteyen kişiler, östrojen artıran besinler ile vücut dengesinin korunması sağlayabilmektedir. Kimi yiyecekler içerisinde östrojen seviyelerinin artmasını sağlayan fitoöstrojenler bulundurmaktadır. Genel olarak bitkilerde bulunan bu fitoöstrojenler, tüketildiğinde vücudu östrojen ile aynı şekilde etkileme başarısına ulaşmaktadır. Fitoöstrojen bulunan doğal besinler arasında ise susam, arpa, keten tohumu, yulaf, badem, ay çekirdeği, ceviz, üzüm, nar, elma, çilek, meyan kökü, kahve, havuç ve kırmızı şarap bulunmaktadır.

Östrojen Yüksekliğine Neden Olan Faktörler

Östrojen yüksekliğine neden olan faktörler de bulunmaktadır. Doğal olarak artmasını sağlayan nedenler dışında bazı ilaç kullanımları sonrasında da bu düzeyler yükselebilmektedir. Menopoz sonrası kullanılan ilaçlar ile östrojen seviyesi yükselebilmektedir. Bunun dışında östrojenin yükselmesini sağlayan diğer nedenler ise diyabet, kilo alımı, ergenlik, obezite, gebelik, yumurtalık tümörleri, steroid, ampisilin ve östrojen içeren ilaçların kullanımı da östrojen yüksekliğine neden olabilmektedir. Kadınlarda görülen bu östrojen fazlalığının belirtileri arasında ise memelerde hassasiyet, adet döngüsünde bozulma, memelerde büyüme, şişkinlik, cinsel arzunun azalması, ruh hali değişiklikleri, PMS artış, baş ağrısı oranında artış, saç dökülmeleri, kilo alımı, el ve ayakta soğukluk, hafıza problemleri, yorgunluk, halsizlik ve uyku problemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda panik atak ve anksiyete de östrojen yüksekliği nedenleri arasında yer almaktadır. Östrojen testleri ile idrardaki ya da kandaki kadınlık hormonlarının seviyeleri ölçülebilmektedir. Genel olarak kan alınarak bu test yapılmaktadır. Testle ölçülen östrojen hormonu sonucuna göre gerekli takviye ya da tedavi uygulamaları doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir.