Menu
2023-02-24 12:24:04
2 dk okuma süresi
Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Korku ve endişe, vücudun doğal bir savunma mekanizması gibi çalışır. En azından bir tehdit karşısında yaşadığınız korkunun aslında vücut direncini artırmaya dönük bir sinyal olduğunu bilmenizde fayda var. Yaşadığınız korku anında böbreküstü bezlerinden adrenalin ve noradrenalin hormonları salgılanır. Bu hormonlar, vücut direnci ve bilincini uyandırır. Tehlikelere karşı koyabilme gücünüzü artırır. Sık yaşanılan anksiyete rahatsızlıkları arasındaki panik atakta da korku duygusu ön planda. Ancak normal durumlarda yaşanılan korku gibi bir nedeni bağlı gerçekleşmez ve geçici değildir. Kendini tekrar eder ve şiddetli birtakım semptomları var. Peki panik atak nedir, belirtileri nelerdir? Yazı dizimizde…

Panik Atak Nedir?

Gün içerisinde birden fazla kez korku, stres ve gerginlik yaşamanız gayet doğal. Özellikle stresli bir çalışma hayatı karşısında stresinizin artması söz konusu olabilir. Bu durumlarda korku ve endişe haline kapılmanız vücudunuzun verdiği doğal bir tepki. Ancak panik atak, hem ani hem de düzenli bir şekilde yaşanan korkuların baskın olduğu bir ruh halini ifade eder. Ayrıca kişiyi rahatsız edici herhangi bir durum olmamasına rağmen korku hali kendini sürekli hissettirir. Panik atakla ilişkili bir ruhsal rahatsızlık halini ifade eden panik bozukluk, kişinin hayatında yer edinmeye başlayan panik atakları geçirme kaygısı ile sosyal hayata uyumunu büyük ölçüde olumsuz şekilde etkiler. Ayrıca panik bozuklukta atak geçiren kişi, ölme ve zarar görme duygusunu giderek şiddetli bir şekilde hisseder. Bu panik atak ile sıradan bir korku veya endişe durumundaki en önemli farktır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak sırasında sempatik sinir sistemi istemsiz bir şekilde çalışır ve herhangi bir tehdit altında kalmış gibi vücudun alarma geçmesini sağlar. Bu durum nedensiz ve dış etkenlere dayanmaksızın yaşanır. Süreç 10 dakika içerisinde kendini yoğun bir şekilde hissettirir ve bazı belirtiler ortaya çıkar. Kolay bir şekilde gözlemlenen belirtiler şöyle:

  • Nefes almada güçlük yaşanır. Panik atak geçiren kişi toplu taşıma gibi kapalı alandaysa açık havaya çıkmak ister.
  • Göğsünde ağrılar yaşanır.
  • Kalp atışları hızlanmaya başlar. Bu durum kişideki paniği daha da artırır.
  • Nefes alma vermede de hızlanma yaşanır.
  • Baygınlık hali hissedilir. Kişi ayaktaysa bir yerlere tutunma veya oturmak isteyebilir.
  • Terleme ve bulantı gibi durumlar yaşanır.
  • Ölme hissi gelir.
  • Kişi kendinden ve etrafından kopmaya başlar.
  • Vücudun değişik noktalarında karıncalanma yaşanır.

Panik atak semptomları, kişiden kişiye farklılaşsa da en sık rastlanan söz konusu belirtiler, hemen her atak yaşayan kişilerde ortak olabilir. Atak geçirme süreleri kiminde 10 kiminde 20 dakikalık bir süreyle sınırlıdır. Ancak ileri düzey panik bozuklukta atak halinin 60 dakikayı bulduğuna yönelik gözlemler söz konusudur.

Kartal Psikolog: Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişinin hayatını olumsuz yöne etkileyen ve sosyalleşmesine engel olan panik atakta psikoterapi yöntemleri uygulanır. Ayrıca ileri düzeyde bir rahatsızlık söz konusuysa hem psikoterapi hem de farmakolojik tedavi yöntemleri birlikte uygulanır. Kartal Psikolog merkezlerince benimsenen ve bilimsel verilere dayalı psikoterapik yöntemlerde Bilişsel Davranışsal Terapi ön planda tutulur. BDT ile hedef, kişinin yaşadığı deneyimlerin farkında olmasını sağlamaktır. Bu süreçte terapist tarafından panik atak semptomları yaratılır. Ortaya çıkan fiziksel belirtilere karşı hastanın zihni temizlenir ve yaşadığı tehditlerin ortadan kaldırılması sağlanır. BDT tedavi yönteminin yanı sıra hasta muayenesi sonucunda daha farklı yöntemlerle de panik atak tedavi edilebilir. Bu süreçte en çok tercih edilen diğer yöntem konuşma terapisidir. Kişiye panik atak ile başa çıkmayı sağlayacak yaklaşımlar öğretilir.