Menu
2023-02-22 12:53:56
2 dk okuma süresi
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Hayatın normal akışında, sosyal yaşam, iş ve hayatta kalmanın doğal ön koşulları olarak duygularınızı, düşüncelerinizi, ihtiyaçlarınızı ve arzularınızı ifade etmeniz gerekir. Düşüncelerini, duygularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını güvenle ifade eden, pozitif ve kendinden emin bir dille hareket eden, sorumluluklarının bilincinde olan, neyi yapıp neyi yapamayacağını bilen insan, bunu rahatlıkla ifade edebilir. Ancak pasif agresif davranış sergileyen insanlar kendilerini güvenle ifade edemezler. Duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını gizler ve dolaylı olarak ipuçlarıyla ifade ederler. Pasif agresif kişilik bozukluğu, bir kişiyi olumsuz olarak etkiler. Bu sorundan mustarip bireyler toplumda kendilerini güvenle ifade edemezler. Duygularını, düşüncelerini, taleplerini ve ihtiyaçlarını gizlerler. Saklamazlarsa, dolaylı ve zımnen arzularını göstermenin yollarına güvenirler. Pasif kişilik bozukluğu olan kişilerin davranışlarına bir örnek olarak, reddetmek istedikleri bir isteği reddedememeleri verilebilir. Bu durum göz önüne alındığında, pasif agresif bireylerin genellikle hayır demesi zor olan içsel saldırgan duyguları vardır. Normalden farklı olarak, bu duygular pasif olarak yansıtılır. İlgili kişiler öfkelerini doğrudan ifade etmezler.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Çeşitli çalışmalara göre, pasif agresif kişilik bozukluğu, çocukluk dönemine kadar izlenebilir. Aile tarafından görmezden gelinen çocuklar, ailenin kararsız davranışlarına maruz kalmakta ve ailenin kararsız davranışlarını birçok kez gören çocuklar büyüdükçe pasif saldırganlık kişilik bozukluğu yaşayabilmektedir. Bu çocuklar öfkelerini ifade edemezler ve içinde yaşarlar ve yaşadıkları öfke zamanla pasif-agresif davranışlara dönüşür. Bu gibi durumlarda pasif agresif davranış örnekleri aşağıdaki şekillerde ortaya çıkabilir:

  • Stabil olmayan duygu ve davranışlar
  • Küçük konularda dahi alınmak
  • Asık suratlı olmak
  • Kıskanç olmak
  • Kindarlık
  • Kolayca sinirlenmek
  • Başka kişilerin hayatına imrenmek
  • Sürekli olarak kaygılı olmak
  • Güvensiz hissetmek
  • İş birliği yapmamak
  • Kendini sürekli olarak değersiz hissetmek
  • Sorumluluklardan kaçmak

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Pasif agresif kişilik bozukluğunun temeli, çocukken bilinçsiz yapılan hatalarda yatar. Pek çok ailenin kabul edilemez bir duygu olarak gördüğü öfke, doğru bir şekilde ifade edilmediği ve ayrıştırılmadığı takdirde bastırılır veya dolaylı olarak ifade edilir. Öfkesini dışa vuramayan ve üzerinden atamayan çocuklar, öfke ve küskünlük duygularına yenik düşecek ve pasif saldırganlıkla rahat bir yolu tercih edeceklerdir. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından olumsuz kişilik bozukluğu olarak da adlandırılan pasif agresif kişilik bozukluğu, olumlu bir yaklaşımdan kaçınmak ve dolaylı olarak cevap vermemek ile karakterize edilir. Öfke ve olumsuz tutumların net olarak görülemediği ve anlaşılamadığı pasif saldırganlık, hissettiklerini söylemeyen ve söylediklerini hissetmeyen kişilerdir. Bu durumda ise pasif agresif kişilik bozukluğu tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu yöntemlerde, kişinin alışkanlıklarını değiştirmek için uzun süreli psikoterapi programları kullanılır. Online psikolog; terapi, köklü davranışları, olay yaklaşımlarını ve bakış açılarını ve ilişkilerin dinamiklerini ele alır. Kişi gönüllü olarak tedaviye geliyorsa, çabalıyorsa ve sorunun sorumluluğunu alıyorsa iyileşme süreci biraz daha kısalabilir.