Psikolog Kimdir?
Psikolog kimdir sorusu, bir sorunun nedenini keşfeden, onu aktif olarak dinlemek için çeşitli yöntemler kullanan, farkındalığı artırmaya katkıda bulunan ve danışanla birlikte çözüm sürecine katılan kişi şeklinde cevaplanabilir. Psikologlar, psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayan kişilerdir. Çalışmaları sırasında psikopatoloji, gelişim evreleri, kişilik teorisi, terapiler, psikolojinin tarihsel gelişimi, sosyal psikoloji, görüşme teknikleri gibi birçok farklı disiplinde çalışırlar. Diplomaları klinik psikoloji, adli psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi ve iş psikolojisi gibi çeşitli disiplinlerde uzmanlaşmıştır. Ayrıca, psikologların gelişmeye devam etmesi önemlidir. Çeşitli eğitim kursları, sertifika programları, seminerler ve çalıştaylar gibi etkinliklerle mesleki becerilerini geliştirirler.
Psikolog Ne İş Yapar?
Psikolog ne iş yapar sorusu birçok kişinin merak ettiği sorulardan biridir. Psikologlar, çeşitli sorunları olan insanlara yardım etmek için bilimsel araştırma yapmak için uzmanlıklarını kullanırlar. Psikologların çalışabileceği alanlar çok çeşitlidir. Kliniklerde, psikolojik danışma merkezlerinde, hastanelerde, okullarda, rehabilitasyon merkezlerinde, psikolojik teknoloji değerlendirme merkezlerinde, mahkemelerde, cezaevlerinde, karakollarda, engelli ve yaşlı bakım merkezlerinde, Aile Bakanlığı'nın tüm dairelerinde ve şirketlerde çalışabilir. Kısacası, insanların olduğu her yerde bir psikoloğa ihtiyaç vardır. Psikolojide her birey özel ve benzersiz olduğu kabul edilir. Bu nedenle psikologlar karşısındaki kişinin bakış açısından bakarak danışanlarına yardımcı olmaya çalışırlar. Kısacası, bir online psikolog , bireye her zaman koşulsuz yaklaşan, bireye değer veren ve yanında olan kişidir.
Psikolog Çalışma Alanları
Psikologlar, çok geniş bir alanda çalışmaktadır. Bu açıdan birçok hastalık da dahil olmak üzere çalışma alanları oldukça kapsamlıdır. Bu açıdan depresyon, obsesif bozukluk, anksiyete, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, konsantrasyon ve dikkat bozuklukları, sosyal kaygı, çocukluk ve ergenlik dönemindeki davranış bozuklukları gibi sorunlar ile ilgilenirler. Bunun yanı sıra yeme bozuklukları, öğrenme bozuklukları, uyku bozuklukları, kaygı ve stres, kendine zarar vermeye eğilimli olmaya veya intihar düşünceleri gibi ruh hali ile de ilgilenir. Bu sorunların tedavi sürecinde psikologlar gerektiğinde psikiyatristlerle birlikte çalışırlar. Klinik psikolojide klinik yüksek lisans derecesi yeterli değildir. Bu eğitime ek olarak sertifikalı psikoterapi eğitimlerine katılmak ve uzmanlaşmak önemlidir.
Psikolog ile Psikiyatrist Arasındaki Farklar Nedir?
Psikolog nedir sorusunun iyi bir şekilde kavranabilmesi için psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkların bilinmesi önemlidir. Bir psikolog ve bir psikiyatrist olan iki farklı tıp uzmanı, aslında benzer alanlarda çalıştıkları için genellikle karıştırılır. Fakat psikologlar ve psikiyatristler arasında belirgin farklar vardır. Psikiyatrist tıp diplomasına sahip profesyonellerdir. Psikologlar ise dört yıllık bir psikoloji lisansında temel eğitimi tamamladıktan sonra yüksek lisans ile uzmanlaşırlar. Psikiyatristlerin tıp diploması vardır ve reçetelerden ve dozlamadan yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesini bitirmemişler ve ilaç yazamazlar. Psikologlar, psikoterapiyi uzmanlık alanlarına göre uyarlanmış bir tedavi olarak kullanırlar. Psikiyatristlerin yöntemleri genellikle ilaç tedavisine yöneliktir, ancak bazı psikiyatristler psikoterapi de uygular.