Menu
2023-02-24 11:19:34
3 dk okuma süresi
Seratonin Nedir? Seratonin Vücutta Ne İşe Yarar?

Seratonin Nedir? Seratonin Vücutta Ne İşe Yarar?

Seratonin, davranış ve de duygu durum üzerinde etkili olan bir hormondur. Yeterli miktarda salgılanmadığı durumlarda kişilerin ruh hallerinin değişmesine neden olmaktadır. Bir nevi mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin, tıp literatüründe ise 5HT olarak adlandırılmaktadır. Yeterli düzeyde salgılanmadığında anksiyete, depresyon gibi ruhsal hastalıklara yol açabilen, son derece önemli bir hormondur. Seratonin eksikliği tedavileri için antidepresan ilaçların yanı sıra meditasyon, yoga, dengeli beslenme, düzenli uyku ve egzersizler de önerilmektedir. Bu öneriler genel olarak ilaç yerine doğal yollar ile seratonin miktarını dengede tutmak isteyenler için son derece uygun görülmektedir.

Seratonin Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Seratonin vücuttaki etkileri ruh hali, sosyal davranışlar, cinsel arzu, uyku, hafıza, iştah gibi konularla direkt olarak bağlantılıdır. Dengeli miktarda seratonin, çevremiz ile çok daha iyi ve mutlu bir şekilde bağ kurmamıza yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar ve de incelemeler sonucunda genel olarak kış aylarında bireyler çok daha fazla depresyona eğilimli olmaktadır. Bunun nedeni ise güneş ışığından yeterli miktarda yararlanılamamasıdır. Bu nedenle seratonin salınımının yüksek olması için yeterli miktarda D vitaminin alınması da tavsiye edilmektedir. Seratonin az salgılandığında ise gergin tutumlar, yalnızlık ihtiyacı, iştahın artması gibi durumlar tetiklenmektedir. Sürekli tatlı ya da hamur işi tüketmek istemek veya tam tersi olarak mutsuzluk ve buna bağlı yaşanan stresler ile iştahın azalması da seratonin vücutta az miktarda salgılandığını ifade etmektedir. Aynı zamanda sürekli yorgunluk hissi, halsizlik ya da enerji azlığı da bir diğer seratonin az salgılanmasına dair belirtiler arasında yer almaktadır. Seratonin hormonu bağırsak hareketlerini de düzenlemektedir. Eksikliğinde şişkinlik ya da kabızlık gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra seratonin kemik sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. Aşırı miktarda salgılanması kemiklerin zayıflamasına neden olabilmektedir. Ek olarak, seratonin vücutta ya da beyinde az olması libidonun artmasına neden olurken yüksek olması da cinsel isteksizliğe yol açmaktadır. Bu nedenlerden ötürü hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından dengede bir seratonin miktarına sahip olunması gerekmektedir.

Seratonin Vücutta Nasıl Artırılır?

Seratonin vücutta nasıl artırılır konusunda bilgi vermeden önce ilk olarak bu hormonun eksikliğinin belirtilerinden bahsetmek gerekmektedir. Seratonin eksikliği belirtileri arasında unutkanlık, hafıza zayıflığı, uyumakta zorluk, endişe, sinirlilik, özgüven kaybı, iştah değişiklikleri ve baş ağrıları gibi tepkiler bulunmaktadır. Bir nevi depresyonu andıran bir süreç yaşanmasına neden olmaktadır. Vücuttaki etkilerinin artırılması için yüzme, tempolu yürüyüş, bisiklet sürmek gibi egzersizlerin yapılması yanında masaj yaptırmak da önerilmektedir. Ek olarak bazı gıdalar da seratonin yükseltilmesi için de tavsiye edilmektedir. Bu gıdalar arasında peynir, yumurta, tofu, ananas, hindi eti, fındık, somon, yeşil yapraklı sebzeler, probiyotik içeren yiyecek ve içecekler bulunmaktadır.