Sigara Kullanmanın Zararları
Günümüz dünyasında sigara içmek birçok insan tarafından gerçekleştirilen zararlı bir eylemdir. İnsanlar sigara içme eylemini birçok nedene bağlamaktadır bunlar; psikolojik ya da fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olabilir. Sigara içme eylemi ile eşlenmiş olan duygusal bazı durumlar olabilir. Kişi kendini kötü hissettiğin, stresli bir anında ya da sosyal ilişkilerini bu yolla sağlayarak sigara içme eylemini gerçekleştirir. Tüm bunların yanı sıra kişinin zihninde olup bitenler de bağımlılığı artırmaktadır. Pakete ulaşmak, sigara paketini açıp çıkarmak, ağza koymak, seyretmek ve içine çekmek gibi farklı aşamaları da olan bu durum psikolojik bağlanmaya büyük bir etkendir. İçerisinde bulunan nikotin maddesi nedeniyle nikotin bağımlılığı şeklinde de görülmekle birlikte kalp ve damar sağlığı üzerinde çok büyük olumsuz etkileri bulunur. Sigara kullanmanın zararları dendiğinde akla ilk olarak KOAH hastalığı gelmektedir. Sigara içen bir kişinin, içme sıklığına göre kalp hastalıklarına yakalanma riski iki kat daha fazla olarak tespit edilmiştir. Pasif içicilik de denilen kişinin kendisi doğrudan bu olayı yapmasa da etrafındaki sigara içen insanların ortama yaydığı kötü havadan dolayı da çok zararlı olup, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre yüzde otuz kalp hastalığına yakalanma riski daha fazladır. Akciğer kanserinin en büyük sebeplerinden birisi olan sigara kullanımı, özellikle belli bir yaştan sonra vücut sistemnlerinin yavaşlaması ile birlikte vücudu daha olumsuz etkilemeye başlıyor. Düzenli bir şekilde yıllar süren kullanımın ardından kalp hastalıkları kaçınılmaz oluyor. Bu sebeple kişinin kendisi ve çevresindekilerin sağlığı için vakit kaybetmeden profesyonel bir psikolog yardımı alması gerekiyor.
Sigara Bağımlılığının Tedavisi Var Mıdır?
Yapılan araştırmalar neticesinde; sigara içme alışkanlığı ile kalp ve damar hastalıkları arasında olumlu yönden bir bağın olduğu kanıtlanmıştır. Bugün birçok insan sigara içme konusunda tiryaki olup sigarayı bırakmak istemektedir. Bu durumlar bireyleri hem sağlık hem de maddi yönden ciddi kayba uğratmaktadır. Sigara kullanan insanların erken ölüm riski içmeyen insanlara oranla daha fazladır. Bu durumda ise akıllara sigara bağımlığının tedavisi var mıdır sorusu gelmektedir. Sigara kullanan her 4 kişiden 3’ünün bağımlı olduğu belirtilmektedir. İçeriğindeki maddeler sebebiyle bırakması oldukça zordur. Tüm bu olguların yanı sıra; sigara kullanımının psikolojik etkenleri de bulunur. Sigara kullanmayı bırakan kişinin karşılaştığı ilk sorun dopamin salgısının durmasıdır. Bu salgı durduğu takdirde ise kişi kendisini depresif hissetmeye başlar. Bu sebeple sigaraya tekrar dönmek ister. Belirli bir süre sonunda ise dopamin salgısının normale dönüşü gerçekleşir. Fakat bunun için yaklaşık olarak kişi üç aylık bir süreçten geçmektedir. Alışkanlık ve psikolojik olarak da sigaraya bağlanma sorunu olan bireyler bu 3 aylık sürede zorlanmaktadır. Bu sebeple bırakamadığı takdirde bir uzmandan yardım alması tavsiye edilir.
Nikotin Bağımlılığı Nedir?
Nikotin maddesi insanlarda bağımlılığa neden olmaktadır. Sigara içildiği takdirde alınan nikotin yaklaşık olarak on saniyede beyne ulaşmaktadır. Bu durum kalp atışlarında hızlanma ve kan basıncının artmasına neden olur. Kaslarda gevşeme ve kalp damarlarında büzüşme gerçekleşir. Tüm bu etkenler insanların normal hayatlarına devam etmesi için oldukça büyük tehditler içermektedir. Nikotin maddesinin içinde bulunduğu ürünler fazla tüketildiği takdirde zehirlenmeye sebebiyet verir. Sürekli sigara ve benzeri ürünler kullanarak vücutlarını nikotin bağımlılığı seviyesine getiren kişiler, sigarayı bırakma aşamasına gelse bile kendilerini kötü hissederler, etrafındaki insanlara sözel ya da fiziksel anlamda zarar dahi verebilirler. Kendilerine yapılan kötülüğü etrafındaki insanlara da yapan kişiler aslında bir çeşit acı vermek ve kötü hissettirmekle sonuçlanır. Bu durumları yaşayan kişilerin acil bir şekilde uzman bir online psikolog ile tedavisi süresi için başvurmaları gerekmektedir.