Menu
2022-11-30 19:06:29
3 dk okuma süresi
Sınav Stresiyle Başa Nasıl Çıkılır?

Sınav Stresiyle Başa Nasıl Çıkılır?

Özellikle ülkemizde çocuklar daha büyümeden sürekli olarak sınava girmeye başlıyor. Lise için ayrı üniversite için ayrı hatta sınıflarını geçebilmek için apayrı sınavlara giriyor. Bu sınavlar çocuklarımızı yormakla kalmıyor aynı şekilde de onları strese sokarak gelişimini tehlikeye atıyor. Ebeveyn olarak sizin en büyük göreviniz çocuğunuza sınav stresiyle başa çıkmak nasıl öğretmektir. Bu sayede çocuklarımız hem sınavlarında başarı yakalayabilirler hem de doğru bir şekilde büyüyerek özgüvenlerini kaybetmezler. Çocuklarınıza bu sınavların onların sağlığından daha önemli olmadığını göstermek ve bunların hepsinin gelip geçici olduğunu anlatmalısınız. Sınav senesi boyunca sevginizi ondan esirgememeli ve sürekli olarak yanında olduğunuzu ona göstermelisiniz.
Sınav stresi sadece çocukları değil ebeveynleri de etkisi altına alıyor. Bu yüzden çocuklarımıza sorun yok derken gerçekten sorun olmadığına kendinizde inanmalısınız. Aksi halde söyledikleriniz çocuğunuzu daha çok sıkıntıya sokacaktır. Ebeveyn olarak sınav senesinde çocuğunuzu rahatlatmalı ve çocuğunuzun üstüne çok düşmemelisiniz. Örneğin komşunun çocuğu senden yüksek almış lafı yerine çocuğunuzu aldığı not için tebrik etmeli, eğer düşük aldıysa kibar bir şekilde daha çok çalışması gerektiğini söylemelisiniz. Ayrıca çocuğunuz çok ders çalışmıyor ve notları kötü geliyorsa bunun altında yatan nedenini onunla iletişime girerek bulmalısınız. Eğer ders çalışmayı sevmiyor hatta nefret ediyor ise onu spor ya da sanat gibi alanlara yöneltebilirsiniz.

Sınav Kaygısıyla Baş Etmek İçin Kurallar

Sınav kaygısı sizi etkisi altına almış olabilir. Hatta hiçbir şekilde derse oturamıyor, sürekli ders çalışmayı erteliyorsanız sınav kaygısı sizi yönetiyor olabilir. Bundan kurtulmak için yapabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. İlk olarak stresi yönetmelisiniz. Kaygılanmak yani stres duygusuna kapılmak aslında insan için yararlıdır. Doğru bir şekilde yönetildiği zaman insanları hayatta tutar. Örneğin aç kalma kaygısı ile işe gider ve çalışırız. Fakat kaygıyı doğru yönetemediğimiz ve dozunu ayarlayamadığımız zaman ne yazık ki kitleniriz. Kaygıyı kontrol etmek için gününüzü planlı ve verimli geçirmelisiniz. Mesela aylık olarak hangi konuları bitireceğinize karar vermeli ve bunu haftalara daha sonrasında günlere bölmelisiniz. Gün içerisinde planlı olursanız ve verimli çalışırsanız stresiniz git gide azalacak ve ben elimden geleni bugün yaptım diyebileceksiniz.
Sınav stresi özelliklede sınava haftalar hatta aylar kala ortaya çıkar. Konularını bitiremediyse ya da hala kendini hazır hissetmiyor ise stresi çok fazla artar. Bunun sonucunda depresyona dahi girebilir. Eğer sınava az kala stresinizle başa çıkamıyorsanız psikolog desteği almaktan korkmamalısınız. Çünkü son aylar sizler için oldukça kritik olacaktır. Stresinizi iyi bir şekilde yönetmeli ve depresyona girmektense daha sıkı çalışmalısınız. Eğer benim kliniğe gidip tedavi olacak zamanım yok sınav senem sonuçta derseniz online psikolog ile evinizde görüşme sağlayabilirsiniz. Bu sayede sınav için hem hazır olacaksınız hem de evinizin rahat ortamında derslerinize rahatça çalışabileceksiniz.

Sınav Günü Stresle Nasıl Baş Edilir?

Tüm yıl her ne kadar çok çalışmış olursanız olun sınav günü stresi başka olabiliyor. Sınav günü kendinizi mental olarak hazırlamak çok zor olabilir. Sınav esnasında derin derin nefes alabilir ve ben hazırım zaten çok çalıştım diyerek kendinizi motive etmeye çalışabilirsiniz. Eğer en başından beri psikolog ile sınava hazırlanırsanız kendinizi daha iyi hissedersiniz. En başından beri psikolog ile hazırlanma sayesinde sınav kaygısı ile daha sağlıklı baş edebilir ve sınav günü daha iyi bir şekilde sınava odaklanabilirsiniz. Bu yüzden sınav zamanı hiç çekinmeden psikoloğa gidebilir ve sene başından itibaren daha verimli çalışmalar yaparak öne geçebilirsiniz.