Menu
2024-01-15 08:11:43
2 dk okuma süresi
Ters Kimlik Nedir

Ters Kimlik Nedir


Ters kimlik oluşumu ergenlik dönemi içerisinde gerçekleşen bir durumdur. Çevrenin ve ailenin tepkileri doğrultusunda kimlikte bazı ters durumlar belirir.

İnsan psikolojisi her yaş grubunda oldukça farklı evre ve durumlara göre değişikliğe uğrayabilir.  Ergenlik, yetişkinliğe geçiş olarak bilinir ve oldukça sancılı bir süreçte geçer. Kimi zaman sağlıksız ve olumsuz tepkiler ile davranışlara sebebiyet verecek bu süreçte ebeveynlerin anlayışlı ve sakin olması eklenir.

Bu durumda kişi kendini görmeyerek daha sağlıklı bir kimlik arayışı dönemini tamamlayabilir. Bu tarz bir uyanış sağlanması olumlu tepkiler ve anlayışla sağlıklı olabileceği gibi zıttı davranışlar ile de sağlıksız kimlik oluşumuna etki edebilir.

Ters Kimlik Ne Demek?

Ters kimlik oluşumu ebeveynlerin baskıları ve çevresel dayatmalar ile oluşabilir. Ergen kişi kimlik oluşumu için uzun bir sürece giriş yapar. Bu süreç oldukça zorlu ve sancılı geçmektedir. Bu tarz bir durum içerisinde bulunan erken kişi artık kimliğini oluşturmaya belirli evreler ile başlar.

Ne yapmak istiyor, vizyon ve misyonu nedir hayattan beklentisi nedir tarzı sorulara cevap aramaya başlar. Fakat en zor soru “ben kimim” sorusudur. Kişi kim olduğunu, neleri sevip ne yapmaktan nefret ettiğine karar vermelidir. Kendisini, psikolojisini ve duygularını tanımlayarak her gün keşfederek ilerlemelidir. Kendisini tanıyan birisinin kimlik oluşumu kolay ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.

Ters Kimlik Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

Kimlik oluşumu gerçekleşirken önce kişi hayatı ve kendini tanımaya başlar. Sonrasında ergen kişileri, hareketlerini ve davranışlarını sorgulayarak kendisine ekleme ve çıkarmada bulunarak yine kimlik oluşumunu tamamlamaya çalışır.

Kendisini tanımak ve kimlik oluşunu yalnızca yapılacaklar değil aynı zamanda gelecek planı ve inanç tercihine de içerir. Kimlik oluşumunda karşılıklı ilişkilerde de nelere önem verdiğini ve nasıl bir ilişki strateji geliştirdiğini, ergen açıklamak zorundadır. Ancak bu şekilde bir rota çizilebilir ve başarı sağlanabilir.

Ters Kimlik Neden Oluşur?

Ters açı kimlik oluşumu gerçekleşmesi birçok neden ve farklı faktörden yana gerçekleşir. Burada ergen ile yakın temas halinde bulunan kişiler oldukça önemli ve başrol pozisyonunda yer alır. Ebeveynlerin davranış ve birçok huyu ergen için etkileyici ve lüzumsuz bir şekilde eğilim gösterici şekilde sıralanabilir.

Aynı zamanda çevresel faktörler ve ergenin yoğun olarak yer aldığı ortamlarda belirleyici faktör olarak bilinir. Nedenleri ve oluşumun sebeplerini sizler için sıraladık. Bu sıralamada en baştaki madde aslında en önemli ve yaygın olarak genellikle gösteren bir husustur.

1-Anne Babanın Baskı Kurması | Ters Kimlik

 Anne ve baba ergene en yakın temasta bulunan ve yakınında yer alan bir unsur ve etkendir. Bu unsurlar son derece önem taşır ve ergen kimlik gelişimi için de etkili olur. Bu sebeple ebeveynlerin verdiği her tepki çocukta yanlış anlaşılma ile sonuçlanabileceği gibi ebeveynin desteklediği yanlış olgularda yine yanlış adrese uğrayabilir.

Bu aşamada anne ve babanın doğru bildiği bazı kavram ve davranışları ergen çocuğa baskılaması olumsuz etki yaratır. Anne ve baba çocukta gördüğü hatalı davranışları baskılayıcı bir tavırda üstelerse son derece zor bir durum ile karşı karşıya kalır. Çünkü baskılayıcı etkiler sonrasında çocuk kimlik oluşumunu ters bir şekilde yön değiştirerek olumsuz etkileyebilir.

2- Toplumun Aykırı Beklentileri

Toplumun ise aykırı tarzda beklentileri ve normal algısı halinde bazı davranışları sınırlandırması yine ergen üzerinde ters kimlik oluşumuna etki eder.

Genellikle toplum ortamında yani dış çevrede çoğu olaya bakılan bir normal algısı bağlamında yaklaşım yer alır. Bu yaklaşım çocuğa sanki kesinlikle ki düşünceyi düşünmesi ve yapması şeklinde yönlendirebilir. Bu durum da çocuğun asıl benliğini bulmasını engelleyerek yanlış bir temel atmasına etki eder. Ters kimliğe en iyi yaklaşım online psikolog gibi olmalıdır. Yerinde ve yeterince tepki vererek ters kmilik ihtiyacını ortadan kaldırmak.