Menu
2024-01-15 08:16:57
3 dk okuma süresi
Uyku Bozuklukları ile Nasıl Başa Çıkılabilir

Uyku Bozuklukları ile Nasıl Başa Çıkılabilir

Uyku Bozuklukları

Uyku bozuklukları sorunu ile cebelleşen kişiler son derece konforsuz ve sıkıntılı bir yaşam yaşarlar. Bu sorundan siz de en kısa sürede kurtulmak ister misiniz?

Ruhsal hastalıklar, davranış bozuklukları ve birçok daha farklı neden sonucunda uyku düzensizliği ve bozukluğu meydana gelebilmektedir. Gün içerisinde ve genelde vücudun ihtiyacı olan bazı unsurlar vardır. Bu ihtiyaç dahilinde, uyku da yer alır. Uyku gerekli bir unsur olarak bilinirken eksikliğinde hem davranışsal hem de fiziksel tavırlarda değişiklikler yaşanır. Uykusuzluk sorunu her işinizi ve her faaliyetinizi etkiler.

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Uyku insanı dinlendiren ve diğer bir güne hazırlayan bir moladır. Bu şekilde bakıldığında dinlenilmeden bir günün daha yorgunluğunu üstlenildiğini düşünün. Hem o gündeki faaliyetlerde dezavantaj ve verim düşüşü gerçekleşir hem de genel sağlık olumsuz etkilenir.

Sağlıklı ve düzenli bir uyku sağlıklı yaşam için adeta mihenk taşıdır. Mihenk taşı kadar insan hayatı da önemli olan uyku, gelişim için de en önemli evrelerdendir. Hem beynin dinlenmesi hem de vücudun dinlenmesi için uyku gereklidir.

Uykusuzluk sonrasında vücutta bazı tepkimelerin gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu tepkimelere bakıldığında aynı durumun davranışsal bozukluklar da oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sağlıklı bir uyku rutinine sahip kişiler güne zinde ve sağlıklı başlarlar. Kişi dinlenemiyorsa ve zinde başlayamıyorsa bir uyku bozukluğu durumu söz konusu olabilir. Böyle bir durum karşısında ise önlemler alınmalı ve harekete geçilmelidir. Yoksa hem sosyal hayatta hem de gündelik hayatta birçok olumsuz olay ile verimsizlik ile karşılaşırsınız.

Uyku Bozuklukları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku bozukluğu çeken bir kişinin başvurması gerektiği doktor; nöroloji doktoru, kulak burun boğaz doktoru ve psikoloğa gidilebilir. Uyku bozukluk probleminin nedenini anlamak aslında en temel başlangıçtır.

Bozukluğun sebebine göre bir ilerleme başlanır ve ona göre bir doktor seçilir. Bazı bozukluklar kulak veya boğaz ile alakalı olabiliyorken bazen de psikolojik bozukluk durumunda uykudan feragat edilir. Siz bu durumda son derece etkin bir şekilde tedavi sürecini yakından takip edeceksiniz.

Uyku apnesi tarzı bir problem ile de karşılaşılabileceği gibi nedenler, arasında; nörolojik sorunlar yer almaktadır. Eğer bu durumun nedeni belirli ise en kısa zamanda nedenine bağıntılı bir bölüm tercih edilmelidir. Eğer değilse de bölümler arası diyalog kurulabilir.

Uyku Bozuklukları Nedenleri

Uyku bozukluğu için en temel sebep; psikolojik sorunlardır. Eğer psikolojik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü çoğu psikolojik rahatsızlıkta ve bazı ilaç kullanımlarında uykusuzluk problemleri ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Bu tarz bir durum temel sebep olabileceği gibi destek ilaçları kullanılabilir. Elbette doktorunuza danışarak uzman bir görüş sonrasında reçete kullanmalısınız. Bir diğer sebep ise zaman zaman hep karşılaştığımız stres durumudur. Stres yönetiminin olumsuz bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda uykusuzluk ile karşılaşılır.

İlaç kullanımı, depresyon, bazı tiroit hastalıkları, devamlı stres hali, yanlış ışık, fazla ses ve psikolojik rahatsızlıklar uykusuzluk nedenleri arasında yer alır. Uykusuzluk durumu ile seyahat sonrasında da karşılaşabilirsiniz.

Çocuklarda Uyku Bozuklukları

Parasomnia olarak da adlandırılan çocukluk uyku bozuklukları hal ve durumu, ebeveynler için oldukça can sıkıcıdır. Çocuğun uykusuzluk sorunu sebebi ile agresif ruh hali ve düzeniz yaşam tarzı vuku bulur. Bu durum karşısında da zor bir bakım şartı ve geçimsizlik rol oynayabilir.

Bebeklerin 2 yaşına girene kadar ortalama 14 saat uyku saati bulunur. 5 yaşına kadar ise bu süre, 11 ve 13 saate kadar çıkmaktadır. Olası bir uyku bozuklukları halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çocuklar için gelişim evresinin en temelinde, uyku yer alır.