Yeme Bozukluğu Nedir? Yeme Bozuklukları Tedavisi Nasıl Olur?
Ciddi sorunlara yol açması sebebiyle tedavisi gereken yeme bozukluğu nedir merak edilmektedir. Oldukça yaygın bir rahatsızlık olmakla birlikte hayatı tehdit eden boyutları bulunur. Negatif birtakım yeme alışkanlıkları neticesinde meydana gelmektedir. Erkek ve kadın fark etmeksizin meydana gelmektedir. Genellikle güzellik kaygısı ve benzeri nedenler ile kadınlarda daha sık meydana geldiği görülmektedir. Beslenme bozukluğu çeşitli psikolojik olaylar sebebiyle meydana gelir. Bu sebeple yardım alınması gerekmektedir. Farklı şekillerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Örneğin yemek yedikten sonra kusma en sık karşılaşılan görünümlerinden birisidir. Kişinin aşırı yeme sonrasında suçluluk hissederek çok az yemeye başlaması şeklinde de olabilir. Aynı zamanda bu yemek yeme faaliyetinden sonra ağır egzersizler yapılması da örnek olarak verilebilir. Ergenlik döneminde sıklıkla karşılaşılan bu bozukluk mücadele etmesi zor bir rahatsızlıktır. Özellikle ergen psikolojisinde uzman kişiler ile irtibata geçmek faydalı olacaktır.
Yeme Bozukluğu Nedenleri
Diyet yapmak kişinin sağlıklı bir kiloya ulaşmak için gerçekleştirdiği bir faaliyettir. Fakat yeme bozuklukları bu biçimde olmadığı gibi tehlikelidir. Kilo alınan ya da sağlıksız bir şekilde verilen görünümdedir. Bu sebeple sağlığı tehdit etmektedir. Yeme bozukluğu bulunan kişi bu durum neticesinde hem fiziki hem de psikolojik olarak olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda sosyal ilişkileri negatif yönde etkilemektedir. Kişinin ailesini de etkilemekle birlikte ciddi travmalara sebep olabilmektedir. Belirli tek bir sebebi olmamakla birlikte yeme bozukluğu nedenleri düşünüldüğünde kuşkusuz temelinde özgüven sorunları yattığı görülür. Bunun için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çünkü rahatsızlık farklı şekillerde görülebilmektedir;
- Pika
- Geri çıkarma
- Kısıtlı yiyecek alımı
- Bulimia nevroza
- Anoreksiya nevroza
- Gece yeme
Yeme Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
Yeme bozukluğu çok ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Kas erimesi, karidyak aritmiler, hormon dengesinde bozulma, organ hasarı, elektrolit bozukluk, kısırlık, kırılgan kemikler, adet görmeme ve güç kaybı gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Özellikle anoreksiya nervoza ölümcül rahatsızlıklar kategorisinde yer almaktadır. Psikolojik etkileri de çok ciddi olmakla birlikte depresyon oldukça yaygındır. Yeme bozukluğu tedavi yöntemleri bu sebeple oldukça önemlidir. Psikoterapi görüşmeleri yapılması gerekmektedir. Kişinin durumuna ve hastalığın niteliğine göre izlenecek yol belirlenir. Genellikle hastalar tedaviye karşı pek açık bir konumda olmamaktadır. Bunun için gerekli görüşmelerin yapılması ardından psikoterapi görüşmeleri yapılır. Stres ile baş etme yöntemleri üzerine eğilmek hastalıkta oldukça önemli bir adımdır. Fakat en önemlisi kişinin katılmakta olduğu görüşmeler için mutlaka ailenin de iş birliği yapmasıdır. Bu hastalıktan mustarip kişiler genellikle durum içi geç olana dek farkındalığa sahip olmazlar. Bu sebeple bilinçlendirme ve destekte bulunma çok önemlidir. Fakat bunların nasıl yapılacağı konusunda profesyonel davranılması gerekir. Bu sebeple özellikle genç hastalar için ailenin de bu sürece dahil olarak profesyonel yardım alması tavsiye edilmektedir.