Panik Atak Nasıl Teşhis Edilir?
Panik atak teşhisi için birkaç farklı yöntem vardır. Panik atak belirtileri olan bir kişi doktora gittikten sonra doktor, nöbetlerin sıklığını, nöbetler sırasında neler hissedildiğini ve bu durumun kişinin hayatında ne gibi olumsuzluklar yarattığını sorar. Ayrıca bu aşamada ailede panik atak öyküsü olup olmadığı araştırılır. Bazı durumlarda, diğer potansiyel sağlık problemlerini ekarte etmek gerekebilir. EKG, EKO ve egzersiz testleri gibi testlerin yapılması sonucunda panik atağın kalp sağlığı ile ilgili olup olmadığı araştırılır. Eğer yaşanılan durum psikolojik kaynaklı ise tanı netleşir ve uygun tedavi başlatılır. Bunun yanı sıra panik atak testi de bu süreçte uygulanabilen bir diğer teşhis yöntemidir.
Panik Atak Testi Nedir?
Panik atak, dakikalardan saatlere kadar sürebilen yoğun anksiyete ve fiziksel semptomlarla seyreden bir sorundur. Bu açıdan panik atak, kişinin günlük yaşamını, işlevlerini ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu konu ile ilgili bir sorun yaşadığını düşünen kişiler ise panik atak testi nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenerek panik atak için ön bir tanıya ulaşabilir. Panik atak testi, durumunuzun tam bir resmini oluşturmak için sağlanan bilimsel bir ölçektir. Bu ölçek, Bandelow tarafından 1995 yılında geliştirilmiştir. Bu testi yaptıktan sonra ise aldığınız sonuca göre bir psikolog ile görüşebilirsiniz. Ayrıca panik atak belirtilerine sahipseniz de bir psikolog ile görüşmeniz mümkündür. Panik atak sırasında, kişi çeşitli fiziksel ve psikolojik semptomların yanı sıra kaygı yaşar. Bu semptomlar belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkabilir ve oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Eğer panik atağınız varsa, belirtilerden en az dördü aynı anda görülür. Gözlenmeyen durum kısıtlı panik atak olarak bilinir. Panik ataklar genellikle 5 ila 20 dakika sürer, ancak bir saate kadar da sürebilir. Panik atak sayısı durumun ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler bu durumu ayda bir kez yaşarken, bazıları ise haftada birkaç kez panik atak geçirir. Ancak gözlenen semptomlar bir kişiye doğrudan zarar vermez.
Panik Atak Tedavisi
Panik atak testi ve panik atak belirtileri doğrultusunda bu hastalığa sahip olduğunuz sonucuna varılırsa panik atak tedavisi uygulanır. Panik atak tedavisi için ise hem psikoterapötik hem de farmakolojik tedavi yöntemlerini kullanır. Bilişsel davranışçı terapi, online psikolojik müdahalenin ön saflarında yer almaktadır. BDT uygulaması temel olarak kendi deneyiminizden öğrenmeyi amaçlar. Ayrıca bu uygulama, panik belirtileri konusunda farkındalık yaratır. Panik atak semptomlarının terapist tarafından kademeli olarak tekrarlandığı bu tedavilerden sonra hastaya panik atağın fiziksel semptomlarının hayati tehlike arz eden bir durumu göstermediğinin açıklanması gerekir. Bu anlayış kurulduktan sonra kişi panik atak sırasında daha rahat olabilir. Başarılı BDT'den sonra hastalar, daha önce kaçındıkları çevreye ve davranışlara da alışabilirler.