Menu
2023-02-24 12:42:28
3 dk okuma süresi
Psikologlar ile Psikiyatristler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikologlar ile Psikiyatristler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Profesyonel ruh sağlığı desteği alma konusunda pek çok sayıda ruh ve zihinsel hastalıklar uzmanları vardır. Sundukları tedavi türlerine veya eğitimlerine bağlı olarak aralarından tercihler yapılmaktadır. Peki, psikologlar ile psikiyatristler arasındaki farklar nelerdir?

Psikiyatri

Psikiyatri, ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen sebepleri bulan ve bu sebeplerin önlenerek hastalığın tedavisine odaklanan belirli bir tıp dalıdır. Psikiyatri alanı genellikle genetik gibi biyolojik faktörlerin zihinsel ve ruhsal sağlık semptomları gelişmesine yol açtığının fikrine dayanmaktadır. Psikiyatrist; sosyal ve çevresel faktörlerin de ruh sağlığı semptomlarını geliştirdiğini kabul eden tıp fakültesi mezunudur. Ancak, bu semptomları daha çok biyolojik bir açıdan ele alırlar. Psikiyatristlerin eğitim aldığı pek çok konu vardır:

  • Genetik
  • Biyokimya
  • Nöroloji
  • Psikoloji
  • Sosyal Bilimler
  • Psikofarmakolojik

Psikiyatristlerin Görevleri Nelerdir?

Psikiyatristler, zihinsel sağlığın bakımını sağlayan tıp doktorlarıdırlar. Çeşitli muayeneler, testler, tıbbi geçmiş ve aile tıbbı geçmişi ile teşhisler koyarlar. Soruna yönelik ilaç tedavisi uygulayan psikiyatristler, tıbbi dereceleri ve semptomları anlayıp daha sonra tedavisi için ilaç reçete ederler.

Psikiyatristler Hangi Hastalıklar İçin İlaç Yazarlar?

Psikiyatristler belirtilere bağlı olarak belirli laboratuvar testleri uygulayabilirler. Kan testleri gibi testler zihinsel sağlık koşullarınızı tanımlayamaz. Ancak, bu testeler semptomların tıbbi nedenlerini belirlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak laboratuvar testleri, belirli ilaçları alırken yan etkilerinin risklerini hakkında da bilgi sağlar. Psikiyatrilerin ilaç yazdıkları bazı hastalıklar şunlardır:

  • Anksiyete bozuklukları
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Bipolar Bozukluk
  • Depresyon
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Şizofreni
  • Madde bağımlılıkları

Psikologların Görevleri Nelerdir?

Psikologlar psikiyatristlerle karşılaştırıldığında; biyolojik etkenler yerine daha çok sosyal, kültürel ve çevresel faktörlere odaklanırlar.4 yıllık psikoloji programı mezunu olan psikologlar, yüksek lisanlarını tamamlayarak istedikleri alanda uzmanlaşırlar. Davranışınızı, duygusal sağlığınızı ve beyin işlevinizi etkileyebilecek olumsuz düşünce kalıpları üzerinde çalışan ve başa çıkma stratejileri üzerinde çalışan psikologlar, psikoterapi yöntemlerini kullanırlar. Çeşitli tedavi programlarını gözden geçirirler ve diğer sağlık uzmanları ile ortak olarak çalışabilirler.

Psikologların ve Psikiyatristlerin Uygulamadaki Farklılıkları Nelerdir?

Psikiyatristlerin ve psikologların çalışma ortamları aynıdır. Genellikle; özel muayeneler, klinikler, rehabilitasyon merkezleri, özel programlar, okullar, hastaneler, üniversite tıp merkezleri, bakım evleri ve hapishanelerde çalışırlar. Psikologlar, zihinsel sağlık semptomlarını konuşma terapisi ile tedavi ederler. Bu semptomları anlayarak rehberlik ve destek sunabilir. Konuşma terapisinin çeşitleri şunlardır:

  • Bireysel Terapi
  • Çift Terapisi
  • Aile Terapisi
  • Grup Terapisi

En yaygın terapi türlerinden biri olan Bilişsel Davranışçı Terapisi ise kişilerin istemedikleri duygu ve düşüncelerini etkisiz hale getirmesine yardımcı olmaktır. Belirli teknikler ve öğrenme kalıpları sunmaktadır. Farkındalık temelli terapi yaklaşımı, duygu odaklı ve psikodinamik terapiler gibi çeşitli terapileri de psikologlar sumaktadır. Psikologlar eğitimlerine bağlı olarak, yaptıkları gözlemler ve görüşmeler yoluyla kişilerin zihinsel sağlık durumlarını teşhis edebilirler. Hafıza ve okuma yeteneği ile ilgilenen nöropsikolojik testler de uygulayabilir. Ancak, bazı psikologlar laboratuvar testleri isteyemezler ve ilaç yazamazlar. İlacın gerektiği durumlarda hastalarını psikiyatristlere yönlendirirler.

Psikologlar ile Psikiyatristler Arasında Nasıl Seçim Yapılır?

Belirli semptomlar seçim yapmanızda size eşlik edebilir. Zor bir dönemden geçiyorsanız, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı anlamak istiyorsanız psikologlar sizin için iyi bir tercih olabilir. Psikologlar gerekli gördüklerinde terapi ve ilaç kombinasyonu tedavileri psikiyatristler ile yapabilirler. Ağır depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi zihinsel hastalıkların teşhisi koyulduğu bireyler için psikiyatrist daha iyi bir seçim olabilir. Ancak, psikiyatristlerin konuşma terapisi sağlamadığını unutmayınız. Online Psikolog randevuları alarak zihinsel ve ruhsal sorunlarınız için doğru adımı atabilirsiniz.