Menu
2023-02-24 13:00:24
3 dk okuma süresi
Psikolojik Özgüven Nedir

Psikolojik Özgüven Nedir

Dünya üzerinde nefes alan her insanın fiziksel olduğu kadar psikolojik bir varlığı da bulunmaktadır. İnsan sosyal bir varlıktır. Doğar, büyür, sosyalleşir. Çünkü toplum yaşamı bunu gerektirir. İnsanların psikolojileri çok fazla etkene bağlıdır. En önemli etken ise insanın içerisinde bulunduğu çevresidir. Özgüven insanın hem iç hem de dış dünyasında sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için çok önemlidir.

Psikolojik Özgüven Nedir?

Psikolojik özgüven bireyin kendi içinde hissettikleri ile ilgilidir. Fakat bu hisler birey için olumlu olduğu takdirde özgüvenli konumuna gelebilir. Çünkü özgüven tamamen iyi hissetmek ile ilgilidir. Adı üzerinde, özgüven kişinin kendisine duyduğu güven ile ilişkilidir.

Özgüvenin İnsan Hayatına Etkisi

Psikoloji insanın her şeyidir ve iyi bir psikoloji iyi bir yaşantı anlamına gelmektedir. Özgüvenli olmak, bireyin kişisel gelişim için oldukça büyük önem arz etmektedir. Özgüvene sahip birey kendi hayatından başlayarak, tüm hayata olumlu bakmaya başlar. Gerek profesyonel hayatında gerekse sosyal yaşantısında, pozitifliği ile doğru orantılı olarak, başarı sağlayabilir. Psikolojik özgüvene sahip bir bireyin başka hayatlara olan imrenme duygusu olmadığından, kendi hayatından oldukça memnun olur. Sağlıklı ikili ilişkiler kurabilir. Özgüveni olan insan her zaman kendisini ve doğal olarak çevresini geliştirir. Bu gelişim ona “yeterlilik” hissiyatı kazandırır. Böylelikle mutlu olmak için bir başkasına ihtiyaç duymaz. Özgüvene sahip ol(a)mayan insanlar hayatlarında karşılaştıkları problemlere çözüm bulmakta zorlanırlar hatta hiç bulamayabilirler. Çözüm bulamadıkça ise zaten var olmayan özgüven daha çok zedelenir ve bu durum kişiyi kısır döngü içine alır.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Bireyin özgüven kazanması tamamen kendisine bağlıdır. Çünkü düşüncelerine yön verecek olan kendisidir. Özgüven kazanmanın ilk adımı bireyin kendisini sevmesini öğrenmesidir. Olumsuz bir düşünce beslememek ise ikinci bir adımdır. Birey kendine dışarıdan bir göz ile bakar gibi bakmalı ve kendisini nasıl beğeniyorsa görünüşünü o şekilde inşa etmelidir. Şikâyet etmekten kaçınmalı daha çok hayatındaki olumlu durumlara yoğunlaşmalıdır. “Başarmak” da özgüvenin büyük bir parçasıdır. Birey kendisine koyduğu hedefleri başardıkça özgüveni artacaktır. Bunun için ilk olarak kendisine başarabileceğini düşündüğü hedefler belirlemelidir. Özgüven her bireyde mutlak olması gereken bir özelliktir. Sağlıklı bir psikoloji için olmazsa olmazdır. İç dünya ile barışık olmak, dış dünya ile de barışık olmak anlamına gelmektedir. Her türlü sorunla baş edebilmek demektir. Özgüvenli olmak psikolojinin iskeleti gibidir.