Menu
2023-05-17 11:37:16
2 dk okuma süresi
Neden Aşık Olamıyorsunuz Nedenleri ve Çözümler

Neden Aşık Olamıyorsunuz Nedenleri ve Çözümler

Neden Aşık Olamıyorsunuz Nedenleri ve Çözümler

Hiç aşık olmadığın, sadece rol yaptığın için mi endişeleniyorsun? Ya da sende bir sorun olduğunu ve gerçekten aşık olamayacağını mı? Aşkın zaten aptalca olduğuna, gerçekten ona ihtiyacın olmadığına karar verdin mi? Psikolojik olarak konuşursak, sevgiye ihtiyacımız var. Filmlerin ve romanların sunduğu yanlış temsil değil (çoğu zaman gerçek aşk yerine bağımlılık yapan ilişkiler kültürü). Sadece, değerimizi anlamamıza yardımcı olan başkalarından gelen tutarlı bağlantı ve desteğe ihtiyacımız var. Aşık olamayacağınıza karar vermeden önce, asıl problemin bu psikolojik engeller olup olmadığını düşünün.

Aşık Olmanızı Engelleyebilecek Psikolojik Sorunlar

1. Yakınlaşma korkusu

İnsanlar size aşamayacakları bir 'duvarınız' olduğunu söylüyor mu? İlişkilerde kendinden emin ve olumlu görünmen, yakınlık korkusu hissetmediğin anlamına gelmiyor. Başka insanlara zayıf yönlerimizi ve endişelerimizi gösterecek kadar güvenmediğimiz sürece aşık olamayız. Yani yakınlık korkusu, olduğunuz her şeyle tamamen görülme korkusu ve aynı zamanda kusurlu olarak görülme korkusudur

2. Düşük öz değer-saygı

Ara sıra "Sevmek için çok zor biriyim" veya "Bende yanlış olan çok şey var" gibi düşünceler kafanıza mı geliyor? Sık sık çirkin, kusurlu ya da işe yaramaz hissediyor musunuz? Düşük öz-saygı, diğerleri kadar iyi olmadığınızı ya da sizde düzeltilemeyecek bir sorun olduğunu düşündüğünüz anlamına gelir. Ara sıra özgüvenle mücadele etmek normaldir. Ama gerçekten değersiz olduğunuzu hissediyorsanız, bu ya sizi sevmek yerine sizden yararlanacak birini çeker ya da başkalarının yalnızca odaklandığınız olumsuz şeyleri görmesinden endişe ederek aşktan saklanabileceğiniz anlamına gelir.

3. İnsanlara Bağımlı Olmak

Bağımlılık, hayatı tek başınıza yönetemeyeceğinize dair temel bir inanca sahip olmak ve başkalarından gelen ilgiye ihtiyaç duymanızdır. Kendi iç kaynaklarınızı göremiyorsanız, bu, küçükken ağır şekilde eleştirildiğiniz ya da bağımsız olmanız konusunda cesaretinizin kırıldığı anlamına gelebilir.

4. Vazgeçme sorunsalı

Çıktığınız kişinin sizi terk edeceğinden ya da sizi aldatacağından sürekli endişeleniyor musunuz? Sizden memnun olmadıklarına dair en ufak bir işarette sık sık ayrılır mısınız? Çocukken etrafımızdaki yetişkinler tarafından yüzüstü bırakılmak veya ihmal edilmek, bir yetişkin olarak olanları (ailenin ölümü, boşanma) mantıklı bir şekilde açıklasak bile, başkalarına güvenme kapasitemizi etkileyebilir. Bu, kolayca veya hiç aşık olamayacağımız anlamına gelebilir.

5. Ek sorunlar

Birini sevmeye çalıştığınızda muhtaç ve manipülatif hissetmekten korkan bağımsız bir insan mısınız? İlişkiler sizde korku ve kaygıya neden oluyor mu? Yoksa kimsenin söylediklerini yapması konusunda tamamen güvenemeyeceğinizi mi hissediyorsunuz? Bağlanma teorisi, duygusal olarak istikrarlı bir yetişkin olarak büyümek için, bebekken bir bakıcıyla güçlü, güvene dayalı bir bağ kurmuş olmamız gerektiğine inanır. Ve davranışımız ne olursa olsun bu bağın tutarlı olmasına ihtiyacımız var; mutlu veya üzgün. Aksi takdirde, aşık olamayacaklarını hisseden, yukarıda bahsedilen birbirine bağımlı veya yakınlıktan korkan yetişkinler olarak büyürüz.

6. Çocukluk istismarı

Kimseye güvenmiyor musun? Yoksa yanlış insanlara mı ilgi duyuyorsunuz? Her türden taciz, cinsel taciz, fiziksel taciz ve duygusal taciz, sizi başkalarının yakınlaşmasına izin verme konusunda temkinli bir yetişkin yapabilir. Çözülmeden bırakıldığında, çocukluk istismarı, çocukken öğrendiğiniz modeli kopyalayarak, istismarcı, ihmalkar veya müsait olmayan eşlerin seçilmesine de yol açabilir. İlk başta bunun aşk olduğuna kendinizi inandırsanız bile, değildir.

7. Bağımlılık yapan davranışlar

Her gece spor salonunda iki saat geçirdiğiniz için bir ilişkiye ayıracak vaktiniz mi yok? Davranışların kabul edilebilir olması, sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çalışmak, egzersiz yapmak veya aşırı yemek yemek sizin için bir bağımlılık haline geldiyse, bu sadece hayatınızda aşka yer olmadığı anlamına gelmez. Ancak ilişkilerle ilgili daha derin sorunlarınız olduğu için, bağımlılık yapıcı davranışlarınızı saklanmak için kullanıyorsunuz.

8. Mükemmeliyetçiliğin Arkasına Sığınmak

Mükemmeliyetçilik, aşık olamayacağınız anlamına gelebilir. Sonsuz bir şekilde mükemmel partneri arıyorsunuz ama bulamıyor musunuz? Mükemmeliyetçiliği sevgiyi engellemek için kullanıyorsunuz ve gerçekçi olmayan bir aşk görüşüne o kadar sıkı sarılıyorsunuz ki sonunda yalnız kalıyorsunuz. Mükemmeliyetçilik, yakınlık korkusu ve düşük benlik saygısının yanı sıra siyah beyaz düşünme gibi şeyleri gizlemek amacıyla kullanılırsa psikolojik sorun haline gelebilir.

9. Sağlıklı İlişkileri Zorlaştıran Kişilik bozuklukları

Neden iyi bir ilişkiye sahip olamadığınız konusunda kafanız tamamen karışmış mı hissediyorsunuz veya çok çabalayıp başarısız olduğunuzda bunun başkaları için neden bu kadar kolay göründüğünü anlamıyor musunuz? Ergenlikten beri sahip olduğunuz ve normdan belirgin şekilde farklı olan tutarlı düşünme ve davranış kalıplarına atıfta bulunan bir kişilik bozukluğunuz olabilir. Başkalarından farklı düşündüğün ve hissettiğin için, başkalarının seni anlaması ve seninle ilişki kurması zorlaşır. Kişilik bozukluğu, sağlıklı ilişkileri zorlaştırmasıyla bilinir. Acı çekenler sevilmeyi derinden isterler, ancak duygusal olarak o kadar hassastırlar ve terk edilmekten korkarlar ki aşık olmaya çalışmak bunaltıcıdır. Aşırı tepki verme, sabotaj ve depresyona yol açar.

Neden Aşık Olamıyorsun ve Ne Yapmalısın?

Her şeyden önce panik yapmayın. Sorunlarınızla yalnız değilsiniz. Ne yazık ki, çocukların sevilmelerine izin vererek büyümek için gerek duydukları bakımı ve korumayı alamadıkları bir toplumda yaşamaktayız. Sorunların çoğu aslında danışmanların ve psikoterapistlerin her zaman uğraştığı sorunlardır. İyi haber şu ki, sizi sevgi almaktan ve vermekten alıkoyan sorunların üstesinden gelmeyi veya en azından bunları yönetmeyi kesinlikle öğrenebilirsiniz. Aşkla ilgili bloklarınızı parçalamanıza yardımcı olabilecek bir terapist ile çalışabilirsiniz. Her türlü danışmanlık ve psikoterapi, size kim olduğunuz ve hayattan ve ilişkilerden ne istediğiniz konusunda daha net bir fikir verdiği için başkalarıyla ilişki kurmanıza yardımcı olur.