Bipolar Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Bipolar bozukluk, bir diğer adıyla manik depresif psikoz olarak bilinen ve kişinin gündelik yaşamından özel yaşamına kadar olumsuz olarak etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişinin çevresindekilerle iletişimi ve kendi psikolojisini çok fazla etkilemektedir. Psikolojik olarak etkilemesinin yanı sıra uzun vadede fiziksel olarak da bireyi etkiler. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir psikolojik rahatsızlıktır. Bipolar bozuklukta birey iki farklı dönemden geçer ve bu dönemleri en uç şekilde yaşar. Birey duygularında coşkunluk yaşıyorsa manik, duygularını göstermekte güçlük çekiyorsa depresif dönemi olarak adlandırılır. Dolayısıyla bu iki dönem birbirinin zıddı olup seviye olarak da oldukça farklıdır. Genelde 20-25 yaşlarında başlayan bipolar bozukluk yetişkinlerde daha sık görülür. Bireyin yaşadığı manik ve depresif dönemler gündelik ve özel hayatını çok fazla etkilediği için tedavi olunması gerekir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar bozukluktaki belirtiler manik ve depresif dönemlerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle bu iki dönemi gözlemlemek bipolar bozukluğun belirtilerinin ayrılmasını kolaylaştıracaktır. Birey manik döneminde şu belirtileri gösterir:
- Aşırı derecede enerjik ruh ve beden hali,
- Az uyuma isteği, uykuya ihtiyaç duymama,
- Konsantrasyon eksikliği,
- Aşırı derecede özgüven,
- Bazı alışkanlıklara aşırı derecede dürtüsel yaklaşma (alışveriş yapmak, aşırı hızlı araba, motor vb. araç kullanmak)
Manik dönemin tam tersine birey depresif dönemini yaşar. Bipolar bozukluk rahatsızlığındaki depresif dönem kişinin manik dönemdekinin tam tersidir. Yani birey bir anda çok mutlu ve keyifliyken sonrasında mutsuz ve keyifsiz hissedebilir. Bu süreçte ortaya çıkan bazı belirtiler söz konusudur. Bireyin depresif dönemlerinde şu belirtileri gösterir:
- Ruhsal ve bedensel olarak enerjide düşüş,
- Yorgun hissetme,
- Sürekli olarak uyuma isteği,
- Özgüvende son derece düşüş,
- Hayata ve olaylara karamsar bakış açısı,
- Çok yeme ya da az yeme isteği,
- Kendine zarar verme düşünceleri (intihar),
- Ölüm üzerine düşünme,
- Hayatta neredeyse hiçbir aktivitenin keyif vermemesi.
Her iki dönemde görülen ve birbirinin zıddı olan bu belirtiler bipolar bozukluğa işaret eder. Dolayısıyla bu iki uç dönemdeki belirtilerin gözlemlenmesi önemlidir. Eğer birey bunu sık sık ya da bazı aralıklarla yaşıyorsa mutlaka uzman psikologlara başvurmalıdır.
Bipolar Bozukluk Nedenleri
Bipolar bozukluğun tek ve kesin bir nedeni olmamakla birlikte etkileyen birkaç neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenler arasında genetik faktörler, beyindeki nörotransmiter sayısındaki dengesizlik ve bazı unsurlar söz konusudur. Bireyin daha önce yaşamış olduğu travmalar ya da aşırı stresli olduğu durumlar da bipolar bozukluğa neden olabilir.
Bipolar Bozukluk Tedavisi
Bipolar bozukluk tedavisi olabilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişinin yaşamını olumsuz olarak etkileyen manik ve depresif döneminde meydana gelen atakların hafiflemesi için tedaviler uygulanır. Bu psikolojik rahatsızlıkta ilaç tedavisi başta olmak üzere psikoterapi yöntemleri de uygulanır. Uzman psikolog ya da psikiyatrist bireyin uyku, yeme içme, egzersiz gibi alışkanlıkların düzenlenmesine teşvik eder. Aynı zamanda bazı rutinleri oluşturarak bipolar bozukluktaki atakların hafifletilmesini sağlar. Kötü alışkanlıklardan uzak durmak da bu rahatsızlıkta oldukça önemlidir. Bipolar atakları dönemsel olarak meydana geldiği için kişinin hayatındaki dengeyi bozar. Bu da bireyin hayattaki rolüne ve yaşadığı olaylara adapte olmasını engeller. Bireyi son derece etkileyen bu durum aynı zamanda çevresindekileri de olumsuz olarak etkilemektedir. Bu noktada mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Online Psikolog randevuları alarak yaşamınızı son derece kötü etkileyen bu psikolojik rahatsızlığın tedavisine bir adım atabilirsiniz. Fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissederek ve çevrenizdeki insanlarla etkili bir iletişim kurarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.