Menu
2024-01-08 11:16:47
2 dk okuma süresi
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri

Borderline kişilik bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu ile yaşanan ani ruh hal değişimleri olumsuz sonuçlara ve hayat kriterlerine yol açabilir. İşte bu sorunun detayları ve belirtileri!

Ruhsal rahatsızlıklar ve davranışsal bozukluklar sonucunda son derece olumsuz hayat sorunları ile karşılaşılır. Bu sonuçlar arasında en başta; sosyal ortamda geri kalınan bir duruş sergilenmesi yer alır. Aynı zamanda bu durum iş ortamında da kendisini göstermektedir.

Bu tarz rahatsızlık ve davranışsal bozuklukların belirgin bir hal alamsı durumunda hemen tedavi aşamasına geçmelisiniz. Bu aşamada uzman bir doktor ile çalışmayı irdelemek size daha hızlı ve kolay bir sonucu verecektir. Siz de bizi tercih edebilir ve detaylı bilgi almak için iletişim numaramız üzerinden kontak kurabilirsiniz.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bir nevi psikiyatristtik bir rahatsızlık olan bu sorun, ani ruh değişimleri sonucunda yaşanan bazı olumsuz davranış bozuklukları içerir. İkili ilişkilerde bu tarz bir soruna yol açan durum, belirsin davranışların sergilenmesine sebebiyet verebilmektedir.

Psikoz ve nevroz arasında yer alan bir bağ olarak borderline, oldukça zor bir süreci kapsayan rahatsızlık olarak da tanımlanabilir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkması genellikle adolesan dönemidir. Ergenlik döneminde daha çok görülen bu rahatsızlık ile başa çıkmanın yolları ise vardır. 

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri?

Belirtiler arasında kişinin devamlı kendisini sorgulaması yer almaktadır. Sorgulama türü, neden bu dünyaya gelmiş olduğundan tutulur da amacının ne olduğuna kadar derinlemesine inmektedir. Hayatta yer alan rolünün gerçekliği ve manası da yine sorgulanan detaylar arasında yerini alır.

Kişinin benliğinin bozulması belirtiler arasında yer almaktadır. Kendine zarar verebilecek davranışların sergilenmesi ve intihar girişiminin oluşması da belirtiler arasındadır. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişi, tanıştığı birisi ile yakın bir ilişki içerisinde girebilir.

Hızlı bir şekilde samimiyetin yakalanması şaşırtıcı bir şekilde görülebilir etkiler arasında yerini alır. Aynı şekilde bir anda çok anlaştığı kişi ile de yolların ayrıldığı gözlemlenmektedir. Ani bir şekilde her duygunun değiştiği de birçok soruna yol açmaktadır.

Araba sürerek dikkatsiz davranma ve konsantrasyon bozukluğu, boşlukta bir yerde hissetme, olayların manasız ve karmaşık gelmesi d eyer alır. Güven problemini sıklıkla yaşarlar ve insanlara karşı çok az bir güven duygusuna sahip olurlar.

Yaşayacağı veya yaşamış olduğu olaylar karşısında öfkesine sahip olamama ve öfke kontrol problemi yaşamda durumu da belirtiler arasındadır. Maddi harcamaların gereksiz bir boyuta girmesi ve çok para harcama isteği oluşumu gerçekleşir. Madde veya alkol kullanımına başlanarak kendine zarar verme isteği vuku bulur.

Hastalarda u belirtilerin hepsi aynı anda görülmez. Her hastaya göre değişiklik gösteren bu durum belirltiern bazılarında yer almaması ile fark oluşturur.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Davranılmalıdır?

Borderline kişilik bozukluğu neden olur sorusuna aslında bir cevap olarak, yaralayıcı geçmiş şeklinde cevaplandırabiliriz. Kişinin eski travmaları ve yaralatıcı bir geçmişinin bulunması son derece zor bir dönemin ortaya çıktığını belirtir.

Zor bir geçmişe sahip olan kişi, bolca çocukluk travması ile de hayatını devam ettirmeye çalışır. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda rahatsızlık yaşayan kişiye karşı anlayış gösterilmelidir. Yaşadığı belirtilerin kendisi için olumsuz etki edeceğini farkında olamaz ve tedavi sürecini kabullenemez.

Fakat tüm bunlar karşısında hasta yakınları agresif olmamalı, hastanın üstüne gitmemeli ve sert tavır göstermemelidir. Travmatik bir geçmişe sahip olan kişiyi kırmamak ve incitmemek bu bağlamda son derece önemini taşımaktadır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Bu rahatsızlık, kişinin eğitiminin durmasına ve işinin yarıda kalmasına sebep olabilir. Aynı zamanda verimsiz bir sosyal yaşam sebebi ile oluşan yalnızlık da cabası şeklinde yaşanır. Kendine zarar verme eğilimi bulan kişi sonuçlanacak durumlar sebebi ile hastanede yatabilir. Karşılıklı iletişim ve ilişkilerde hasar verici tarafta olmak sebebi ile de yalnızlığını arttırabilir.

Borderline kişilik bozukluğu tedavisi ise psikoterapi ile temel bir yaklaşım ile ele alınabilir. Psikoterapi uzun vadeli devam ederek gerekli durumlar halinde ilaç ilaveleri gerçekleşebilir. Eğer hasta ağır bir evre geçiriyorsa hastaneye yatışı da istenebilir. Çünkü kontrol edilememe durumunda kendisine zarar verme riski ortaya çıkmaktadır. Tedavi ile ilişkilerde, hayatta ve benlik duygusunda daha kontrollü bir şekilde düzen oluşturabilir.