Menu
2024-01-09 07:37:19
2 dk okuma süresi
Çocuklukta Duygusal Değişim

Çocuklukta Duygusal Değişim

Duygusal Değişim 

Çocuklukta duygusal değişim birçok farklı evrede kendiliğinden gelişmeye başlayan fakat etki ederek ilerleyen bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynlere de büyük görev düşmektedir.

Çocukluk döneminde hem duygusal hem sosyal hem de cinsel gelişim başlar ve ilerleyerek devam eder. Bu durum karşısında ebeveynlerin görev ise çocuklarının yanında bilir kişi olmak ve destekleyici bir konumda yer almaktır.

Çocukluk döneminde bu durum küçük yaştan değil tam anlamıyla doğduğu andan itibaren başlar. Çocuklar doğduğunda ve dünyaya gözlerini açtığında ilk anne ile temas, ilk anne ile bakış sonrasında bazı duyguları direkt işlemeye başlar. Bu duygu işlemesi ile anne ve bebek arasındaki bağ kurulur ve ayrılmayacak bir şekilde hayatta devamı sürdürülür.

Çocukluk Duygusal Değişimi İçin Neler Yapılmalı?

Cinsel gelişimde olduğu gibi duygusal değişim sürecinde de her yaşta ayrı bir evreye geçilir ve çcuğun gelişimi tamamlanır. Duygu değişikliği yaşayan bir çocuk oldukça normaldir. Hayata ve hayatın hızlı akışına yeni katılan bir çocukta özellikle topluluk alanlarında ne yağacağını bilmeyen şaşkın bir ifade yer alır. Bu tarz bir durumda ebeveynin güven dolu bakışları ve tavırları çocuk için kurtarıcı bir durum olabilecekken aynı zaman içerisinde bu deneyim olarak da yansır.

Bu hızlı duygu değişikliği durumunda anne ve babanın yapabileceği bir şeyler ise elbette vardır. Çocuğunuzun güçlü olduğu alanları ona vurgulayarak öz güven yakalamasını sağlayın. Olumsuz sonuçlar gösteren çocuğunuzu tetikleyen nedenleri sorgulayın. Duygu ve düşüncelerine önem verdiğinizi belli ederek ona değerli hissetmesini sağlayın.

Çocuğunuza en büyük ve temel erdemlik göstergesini hata yaptığınızda direkt ondan özür dileyerek gösterin. Yaptığı yanlışlarda veya şaşkın bir hale büründüğü zamanlarda ona kesinlikle alaycı bir şekilde yaklaşmayın. Tamamen olgunlukla seyredin ve sakince olaya açıklama yolu ile el atın.

Çocuklukta Duygusal Değişim Nasıl Olur?

Çocuklar çok küçük oldukları dönemlerde duygusal değişimleri yalnızca fiziksel etkiler ile algılayabilirler. Çoğunlukla hızlı kalp atışları bir gösterge olurken aynı zamanda karın içerisinde uçuşan kelebek hissiyatı da yine bir diğer gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu fiziksel belirti karşısında çocuk fazla anlam yükleyemeden fiziksel tepkiler oluşturur. Fakat büyüyen çocuk ile gelişen duygusal değişim doğrultusunda da çocuk duygularını kavrayabilir, tanımlayabilir ve artık hissettirebilir.

Aynı şekilde karşı tarafın da düşünce ve duygularını artık tanımaya ve anlamaya başlar. Bu durumun önceliği tamamen çevresel faktörlere ve çocuğunuzun bakış açısına göre değişebilir. Çocuklukta duygusal değişim belki davranış bozukluklarına yol açabilir fakat bu durum ergenlik dönemindeki tavırların yansıması kadar normalliğini korur.

Yardım almayı hissettiğiniz dönemlerde bir psikolog le görüşebilir ve uzman hekimden tavsiyeler ile bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Çocuklukta Duygusal Değişim Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde yaşanan duygusal değişim ve gelişim 6 ay sonrasında daha çok yüzeye çıkar. Öz bilinç denen bilinç yapısı iki yaşında daha fazla görülmeye başlar. Burada detaylandırmamız gereken öz bilinç başlıkları; kıskançlık, utanma, guru yapma, suçluluk duyma, mahcup olma ve empati kurma tarzında açıklanabilir.

Bu tarz durumların daha fazla belirgin hale gelmesi çocuğunuzun hangi duyguyu aslında ne zaman ve nerede kullanması gerektiğini bilmediği için zorluk çıkarabilir. Fakat hayatı deneyimleyerek, sorgulayarak ve yaşayarak öğrenebileceğini atlamayın.

Erken Çocuklukta Duygusal ve Sosyal Gelişim

Çocuklukta duygusal değişim durumları sosyal gelişim ile de çevrelenen bir konudur. Çocuğun sosyal gelişimi ilerledikçe duygularını da yeni yeni tanıyabilecek ortamları ortaya çıkmaktadır.

Sosyal ortamlarda yer alan çocuk bazen tanımadığı ve alışkın olmadığı durumlar karşısında yeni duyguları keşfeder. Bu duygulara kimi zaman kolay uyum gösterebilirken kimi zaman da fazla tepki ile şaşkınlığını olumsuz davranışlarına yansıtır. Duygusal değişimler sizi korkutmamalı ve büyük bir sakinlik ile karşılamanız gerekir.

Çocuklukta Duygusal İhmal

Duygusal ihmal kavramı bireyin ihtiyacı olan bazı duygusal yapıları ihmal etmesi ve sağlayamaması sonucunda oluşur. Bu ihmalin çocuklarda görünmesi sonucu bazı duygu ve tepkiler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ebeveyn olarak çocuğunuzu fazla sıkmayarak aynı zamanda ilgi göstermeli ve herhangi bir yalnızlık durumuna itmemelisiniz. Aynı zamanda da çocuğunuzun duygularını rahat bir şekilde yaşaması için alan yaratmalı, kısıtlamamalısınız. Çocuklukta duygusal değişim detayları bu şekildedir.  Daha detaylı bilgi için online terapi uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.