Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci
Şizoid Kişilik Bozukluğu; bireylerin sınırlı duygusal ifadelere sahip olmalarından dolayı diğer bireylerle etkileşimden kaçındıkları ve sosyal aktiviteler içerisinde bulunmadıkları psikolojik rahatsızlıktır. Ayrıca, bu bireyler duygu gösterme eğiliminde olmadıkları için çevresindeki insanları umursamıyormuş gibi görünebilirler. Şizoid Kişilik Bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Şizoid Kişilik Bozukluğu genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar. Ancak, bazı bireylerde çocukluk çağında fark edilebilir. Belirtiler bireylerin sosyal, aile, meslek ve okul hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Başlıca Şizoid Kişilik Bozukluğu belirtileri şunlardır:
- Yalnız olmayı tercih ederler ve yalnız aktiviteler yaparlar.
- Yakın ilişkiler istemezler ve bundan hoşlanmazlar.
- Hayattan zevk alamazlar.
- Duygularını ifade etmekte zorluk çekerler.
- Durumlara uygun tepkiler veremezler.
- Diğer bireylere karşı soğuk ve kayıtsız gözükürler.
- Motivasyon eksikliği yaşarlar.
- Övgü ve eleştirilere tepki vermezler.
Şizoid Kişilik Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Genetik ve çevresel birtakım faktörler Şizoid Kişilik Bozukluğuna yol açabilir. Duygusal ihtiyaçlara karşı soğuk, ihmalkâr, tepkisiz veya Şizoid Bozukluğu olan bir ebeveyne sahip olmak başlıca sebepler arasında görülür. Ayrıca, Şizotipal kişilik bozukluğu ve Şizofreni teşhisi koyulan ebeveyn veya akrabaya sahip olmak da Şizoid Kişilik Bozukluğu sebeplerinden biridir.
Şizoid Kişilik Bozukluğunun Sebep Olduğu Diğer Ruhsal Rahatsızlıklar
Şizoid Kişilik Bozukluğu diğer kişilik bozukluklarına neden olabilir. Bu rahatsızlığın görüldüğü bireyler; Şizotipal Kişilik Bozukluğu, Şizofreni veya başka sanrısal rahatsızlıklar geliştirebilirler. Ek olarak, Majör depresyon ve anksiyete bozuklukları da teşhis edilebilir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu ile Şizotipal Kişilik Bozukluğu Semptomlarının Benzerlikleri ve Farklılıkları
Şizoid Kişilik Bozukluğu, Şizotipal Kişilik Bozukluğundan farklı olmasına rağmen benzer semptomlara sahip olabilir. Şizotipal Kişilik Bozukluğu ve Şizofreni gibi ruhsal rahatsızlıkları olan bireylerde de sosyal bağlantılar kurma, sınırlı yetenek ve duygusal ifade eksiklikleri bulunmaktadır. Ancak, Şizotipal Kişilik Bozukluğu ve Şizofreniden farklı olarak Şizoid Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler gerçekle temas halindedirler. Paranoya ve halüsinasyonlar yaşamazlar. İfadeleri mantıklıdır ve takip etmesi zor konuşma kalıpları içermez.
Şizoid Kişisel Bozukluğu Teşhisi Nasıl Yapılır?
Uzmanlarla yapılan görüşmeler ve psikolojik değerlendirmeler sonucu Şizoid Kişisel Bozukluğu teşhisi koyulur. Ruh sağlığı uzmanları bireylerin semptomlarını kapsamlı bir şekilde tartışırlar ve aile tıbbi geçmişinden yararlanabilirler. Şizoid Kişisel Bozukluğu tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Psikoterapi (Konuşma Terapisi): Psikoterapi Şizoid Kişilik Bozukluğu tedavisine yardımcı olabilir. Daha yakın ilişkiler geliştirmek için bilişsel davranışçı terapi biçimi, sorun olan inançları ve davranışları değiştirmeye yardımcı olabilir. Bir terapist, kişisel alana olan ihtiyaç ve duygular hakkında konuşma konusunda bireyleri anlar ve onlara yardımcı olur. Şizoid Kişilik Bozukluğu teşhisi koyulan bireyler için Psikoterapi yöntemleri en iyi seçeneklerden biridir.
- Grup terapisi: Şizoid Kişilik Bozukluğu olan bireylerin, yakın ilişkiler kurma becerileri geliştirmeye yönelik başkalarıyla etkileşime girebilecekleri bir grup ortamında bireysel tedavisi olabilir. Grup terapisi zamanla bir destek yapısı da sağlayabilir ve sosyal becerileri geliştirebilir. Ek olarak, uygun görülen durumlarda, Şizoid Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin aileleri de grup tedavisine katılabilmektedir. Aile grup terapisinin amacı ise, Şizoid Kişisel Bozukluk görülen yakınlarını anlamak ve onlara daha iyi yardımcı olabilmektir.
- Psikiyatrik ilaçlar: Şizoid Kişilik Bozukluğunu tedavi edecek özel bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak, uzmanlar tarafından uygulanan bazı ilaçlar anksiyete veya depresyon gibi sorunlara yardımcı olabilir.
Uzmanların bireylere uygun gördüğü tedavi yöntemi ile Şizoid Kişilik Bozukluğu semptomları hafifleyebilmektedir. Önemli ilerlemeler kaydeden bireylerin yaşam kalitesinde artış gözlenmektedir. Kartal Psikolog randevuları ile Şizoid Kişilik Bozukluğu ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.